Quantum Pact: EU wil dat Europa de beste wordt in quantum-computers

©Unsplash

Quantum Pact: EU wil dat Europa de beste wordt in quantum-computers
24 maart om 14:00
Laatste update: 24 maart om 14:03

Silicon Valley in de Verenigde Staten is de plek waar veel technologische gadgets en apps worden gemaakt, maar Europa wil een eigen ‘Quantum valley’ creëren. De Europese Commissie is bezig met een Quantum Pact om ons werelddeel het meest succesvolle werelddeel te maken op het gebied van quantum-computers. 

De leiders van de EU hebben het Quantum Pact ondertekend om aan elkaar te beloven meer te doen voor quantum-computing. Quantum-computing is technologie waarbij quantummechanica worden ingezet om vraagstukken op te lossen die een gewone computer boven de pet gaan. De quantumwereld draait om atomen en subatomaire deeltjes en quantumcomputers kunnen daarmee cryptografische encryptie ontsleutelen en zeer complexe problemen oplossen. Een soort ultieme intelligentie en daarom willen de leiders van de EU graag de voorloper zijn op dit gebied.

Kwantumcomputers

Quantum-computers worden onder andere ingezet om grote vondsten te doen op het gebied van cybersecurity, defensie, maar ook in de energie-industrie en de medische wereld wordt er gebruik van gemaakt. De EU ziet het als een goede kans op nieuwe toepassingen, het hernieuwen van industrieën en het creëren van banen, naast grote winsten op het gebied van productiviteit. 

De tijdelijke verantwoordelijke voor technologie gaat binnen de Europese Commissie, Thomas Skordas, zegt (via SiliconRepublic): “Alleen door voort te bouwen op onze sterke punten, door samen te werken, door ambitieus te zijn, door ons te richten op het hele spectrum van activiteiten - onderzoek, industrie, infrastructuur, talent, externe partnerschappen en nog veel meer - kunnen we Europa omvormen tot de regio die wereldwijd toonaangevend is op het gebied van kwantumexpertise en -innovatie. Quantum zal ons helpen de grenzen van het mogelijke te verleggen."

Europees Quantum Pact

Het Quantum Pact is ondertekend door 20 landen: Nederland, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, België, Hongarije, Italië, Litouwen, Polen, Roemenië, Spanje, Slowakije, Slovenië en Zweden. 

Lees meer nieuws over wetenschap, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.