©Unsplash

Veelbelovende techniek: hiermee klink je zelfs in een rumoerige omgeving nog goed

Veelbelovende techniek: hiermee klink je zelfs in een rumoerige omgeving nog goed

25 maart 2024 om 22:05
Update: 26 maart 2024 om 01:25

Dankzij nieuwe technologie van het bedrijf AI-coustics kunnen telefoongesprekken een stuk helderder gaan klinken. Althans, dat belooft de Duitse startup, die voorbeelden van zijn nieuwe AI-model heeft gedeeld.

Er is de afgelopen tijd al veel gezegd over kunstmatige intelligentie. Vaak zijn de aankondigingen abstract of te technisch en blijft het voor velen wachten op dingen die we met onze eigen ogen kunnen zien, of horen. In dit geval het laatste: rumoerige gesprekken klinken dankzij AI ineens weer helder.

Onderstaande geluidsopnames uit de 18e eeuw laten horen hoe deze nieuwe technologie van het bedrijf AI-coustics kan worden ingezet om ruis te verwijderen:

Origineel, met ruis:
<audio preload="none" controls="controls"><source type="audio/mpeg" src="https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2024/03/Interview-With-An-87-Year-Old-Farmer-1929.mp3?_=1"></audio>

AI-versie, zonder ruis:
<audio preload="none" controls="controls"><source type="audio/mpeg" src="https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2024/03/Interview-With-An-87-Year-Old-Farmer-1929-full-enhanced-by-aicoustics.mp3?_=2"></audio>

Studiokwaliteit

De Duitse startup AI-coustics heeft een ambitieuze doelstelling: oprichters Fabian Seipel en Corvin Jaedicke willen met hun bedrijf vooral een rol gaan spelen in digitale interacties en daarbij een geluidskwaliteit garanderen die zo helder is als professionele studio-uitzendingen.

Het bedrijf zou dit kunnen bereiken door een nieuwe methode toe te passen om hun AI-modellen te trainen op verschillende spraaksamples, waarbij allerlei soorten omgevingsruis worden gesimuleerd tijdens dit proces.

Inclusiviteit

Bovendien willen zij vooroordelen bestrijden en inclusiviteit waarborgen door hun AI-modellen te trainen op diverse spraaksamples. AI-coustics zoekt vooral diversiteit in zijn bijdragers van spraaksamples en neemt zoveel mogelijk talen, accenten en geslachten mee in de trainingsgegevens.

De startup hoopt hiermee een rol te spelen bij de inclusiviteit en toegankelijkheid onder zijn gebruikers. Het bedrijf lijkt hier wellicht te willen inspelen op de pijnlijke blunder die Google heeft begaan.

Ruisloze gesprekken

De echte potentie van de technologie ligt echter in het verbeteren van geluidsfragmenten in real-time. Denk bijvoorbeeld aan telefoongesprekken waar je straks hopelijk niet meer hoeft te vragen of de ander het nog eens wil herhalen als jij of de ander bijvoorbeeld op het strand door de wind loopt.

Andere potentiële toepassingen zijn de integratie ervan in apparaten zoals soundbars en gadgets. Dat belooft dus hopelijk nog betere geluidskwaliteit, zonder dat de artiest daarvoor opnieuw de studio in hoeft.

Dus, goedkopere speakers?

Dat betekent wellicht ook dat je straks niet per se de meer allerbeste koptelefoon of oordoppen hoeft te hebben, want als de geluidskwaliteit toeneemt, zul je misschien ook minder dure hardware hoeven te hebben.

AI-coustics is van plan zijn product aan te bieden aan diverse bedrijven in de vorm van abonnementen, on-demand prijzen en licenties. Dat zal ongetwijfeld dus weer worden doorberekend in je volgende gadget die over zo'n functie beschikt. Met het oog op de snelle AI-ontwikkelingen, hoopt het bedrijf AI-coustics deze golf mee te pakken. Of geluidsgolf, zullen we maar zeggen.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze app