Opvoersetje voor e-bike straks verboden, óók als je hem uit hebt gezet
Het demissionaire kabinet wil niet alleen het gebruik maar ook het bezit van opvoersets voor e-bikes verbieden. Het voorstel voor zo'n verbod volgt nadat zowel de Tweede Kamer als tientallen gemeenten hadden opgeroepen tot maatregelen om de overlast van opgevoerde e-bikes te bestrijden.
Het kabinetsbesluit wordt binnenkort aangekondigd, melden RTL en NOS. Vooral het opvoeren van fatbikes is populair onder jongeren. De e-bikes met dikke banden krijgen door de opvoersets een trapondersteuning boven de toegestane 25 km/u. Ook worden opgevoerde fatbikes regelmatig voorzien van een gashendel, wat eveneens illegaal is.
Voor het verbod van het bezit en gebruik van opvoersets moet de wet worden aangepast, maar dat is relatief eenvoudig. Een Kamermeerderheid steunt zo'n verbod.
Niet alleen gebruik, ook bezit strafbaar
Momenteel is het installeren van een opvoerkit zelf nog niet verboden, maar het gebruik ervan op de openbare weg is dat wel. Tot nu toe kon je de opvoerset nog uitschakelen als je een politie-controle zag, en hopen dat je geen boete kreeg. Maar als de politie straks een opvoerset op een fiets constateert, is de bestuurder meteen strafbaar.
Sinds kort controleert de politie ook met een nieuwe rollerbank of een e-bike opgevoerd is. De boete voor het fietsen op een opgevoerde e-bike bedraagt 290 euro.
Minimumleeftijd voor e-bikes?
In de politiek klinkt ook steeds vaker de roep om een minimumleeftijd voor e-bikes in te voeren. Zo zouden jongeren onder de 16 jaar niet meer op een elektrische fiets mogen rijden. Tientallen gemeenten pleitten vorig jaar in een brandbrief onder meer voor zo’n leeftijdsgrens, maar het kabinet ziet er voorlopig niets in. NSC-Kamerlid Olger van Dijk zegt tegen RTL dat zijn partij er wel voorstander van is. "Eigenlijk willen we ook een minimumleeftijd invoeren."