Deze robot kan freerunnen en doet dat niet zomaar
Freerunnen: het over daken rennen, salto’s maken, naar een ander gebouw springen en doorgaan. Het is een bijzondere sport en nu is er voor het eerst een robot die zich ook freerunner kan noemen. Het gaat om een robot op vier poten, ANYmal, die deze sport heeft aangeleerd. Maar dat aanleren was niet zomaar.
De robot heeft leren freerunnen om zo beter obstakels te kunnen omzeilen en zich minder snel uit het veld te laten slaan als het op ruig terrein moet rondlopen. Onderzoekers van ETH Zurich in Zwitserland hebben deze robot ontwikkeld om hem te kunnen inzetten in reddingsoperaties. Zeker in het bergachtige gebied van Zwitserland is dat heel nuttig. Maar hoe leer je een robot om zich zo lichtvoetig en snel door moeilijk terrein te laten bewegen? Freerunnen dus.
Robot-freerunner
Menselijke freerunners zijn een soort snelle acrobaten die elk muurtje, elk hekje als een uitdaging zien en heel anders naar de wereld kijken. Nu hoeft de robot geen handstand over een heg te doen, maar bepaalde basisbewegingen uit de freerunningsport komen goed van pas om de robot wat flexibeler te maken. Zo kan hij beter het grote verschil in hoogte tussen objecten aan, maar ook bijvoorbeeld onder een obstakel doorkruipen.
In een paper in Science Robotics laten de onderzoekers weten dat freerunnen een goede sport is voor ANYmal. De robot is zich nu meer bewust van zijn omgeving, mede dankzij het gebruik van lidarsensoren, die je kent uit de iPad en in staat zijn om bijvoorbeeld metingen te doen omdat ze goed diepte kunnen zien. Slim ingezet in een robot. ANYmal is niet alleen handig voor reddingsoperaties in de Zwitserse bergen, maar kan potentieel ook op Mars worden ingezet om de astronauten te helpen of onderzoek uit te voeren. De robot is daarom ook getest op ruig terrein.
Drie ANYmals
Althans, het is meer dan één robot: er is een variant die met RGB-camera’s zones in kaart kan brengen en interessante objecten kan waarnemen. Er is een Scientist-model dat een MIRA en MICRO heeft, waarmee chemicaliën in materialen kunnen worden gevonden en van heel dichtbij kunnen worden bekeken. En dan is er nog de Hybrid, die de andere twee vooral assisteerde bij de metingen. Deze drie gecombineerd kunnen een grote meerwaarde bieden in zowel onderzoek als reddingsoperaties, zeker als ze hun freerunning-vaardigheden goed op peil weten te houden.
Lees meer over robots en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.