©Unsplash

Zuid-Koreanen maken zon die 7 x heter is dan de echte

Zuid-Koreanen maken zon die 7 x heter is dan de echte

1 april 2024 om 15:00
Update: 1 april 2024 om 15:00

De kern van de zon is extreem heet, maar het kan heter. En dat kan gewoon hier op aarde. Zuid-Koreaanse onderzoekers ontwikkelden in de KSTAR-fusiereactor een kunstmatige zon die maar liefst 100 miljoen graden Celsius wordt in minder dan twee minuten.

Het is voor het eerst gelukt om temperaturen te bereiken met de fusiereactor KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) die maar liefst zeven keer hoger zijn dan de kern van de zon. De 100 miljoen graden werd maar liefst 48 seconden vastgehouden en dat is erg knap. De kern van de zon doet dat natuurlijk al heel lang, maar op een aanzienlijk minder hoge temperatuur: 15 miljoen graden Celsius.

Fusiereactor

Belangrijker is misschien wel dat de H-modus meer dan 100 seconden werd vastgehouden. Dit is een stabiele plasmastatus die wetenschappers graag bereiken omdat dit een goede fundering is voor verdere experimenten. KSTAR werkt al langer aan het maken van een nepzon: in 2021 lukte het KSTAR om 1 miljoen graden te halen en die plasmastaat voor 30 seconden. Dat lukte onder andere omdat de KSTAR recent is overgestapt van koolstofconverters naar wolfraamconverters. Wolfraam heeft van alle metalen het allerhoogste smeltpunt en corrodeert niet snel.

Dit gebeurt door het samensmelten van waterstof en andere lichte elementen die dan een enorme energie veroorzaken en het is de hoop om hiermee gigantische hoeveelheden koolstofvrije elektriciteit te maken. Het is iets waar veel wetenschappers hun hoop op hebben gevestigd als het gaat om de energietransitie. De bevindingen met deze test worden dan ook direct gedeeld binnen het International Thermonuclear Experimental Reactor-project, het ITER. Hiermee hopen Rusland en landen uit Europa, Azië en de Verenigde Staten te zorgen voor successen op het gebied van kernfusie en energiewinning.

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek, en mis niets met onze nieuwsbrief.