Intel verliest miljarden aan chips, maar wil break-even draaien met hulp van ASML
In 2023 leed de chip-productieafdeling van Intel een verlies van ongeveer zeven miljard dollar. Niettemin is ceo Pat Gelsinger optimistisch dat de afdeling tegen 2027 weer winstgevend kan worden, onder andere door gebruik te maken van machines van het Nederlandse ASML.
Intel publiceerde de cijfers dinsdag tijdens een winstgesprek. Het verlies van de afdeling, Intel Foundry, is met bijna twee miljard dollar gestegen tegenover het jaar 2022. Volgens Gelsinger is het verlies deels te danken aan eerdere beslissingen om een deel van de chipproductie te outsourcen naar de concurrentie, waaronder het Taiwanese bedrijf TSMC.
Nu investeert Intel in zijn eigen productiecapaciteit, inclusief het gebruik van geavanceerde machines van ASML, die de productie kosteneffectiever zouden moeten maken. Volgens Gelsinger zal die investering tegen 2027 zijn vruchten afwerpen. Dat jaar moet Intel Foundry break-even draaien.
100 miljard dollar
In totaal is Intel de komende jaren van plan om zo’n 100 miljard dollar in de afdeling te pompen. Met dat geld gaat het productiefaciliteiten in vier Amerikaanse staten bouwen of uitbreiden. Intel krijgt ook subsidies van de Amerikaanse overheid, zo’n 8,5 miljard dollar, als onderdeel van de CHIPS Act. Het bedrijf mag bovendien zo’n 11 miljard dollar lenen. Daarnaast zijn er plannen voor fabrieken in Duitsland, Frankrijk en Polen.
Maar chips produceren is één ding. Intel moet ze ook kunnen verkopen aan klanten. Eerder dit jaar werd bekend dat het bedrijf een deal van 15 miljard dollar heeft gesloten met Microsoft om op maat chips te maken. Het is niet bekend hoeveel klanten Intel Foundry moet aantrekken om tegen 2027 break-even te draaien.
Meer over halfgeleiders, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.