Een zonsverduistering zorgt voor meer verkeersongelukken
In de Verenigde Staten kunnen verzekeraars met samengeknepen billen gaan zitten, want met de zonsverduistering in het verschiet loopt het aantal auto-ongelukken op. Onderzoek wijst uit dat er rondom een zonsverduistering vaker botsingen voorkomen.
Twee onderzoekers laten in Jama Internal Medicine weten dat er tijdens de vorige zonsverduisteringen 46 meer verkeersdoden waren dan normaal. Dat is een flinke verhoging. Elke 25 minuten is er één extra botsing en in elke 95 minuten is er één extra verkeersdode, stellen ze. Data over het aantal dodelijke botsingen rond 21 augustus 2017 (maar ook kijken naar 20 en 22 augustus) toont dit aan. Normaal gezien maken er in die periode van zes dagen 1137 mensen een fatale botsing mee: in de drie dagen op en rond een eclips was dat 741. Een fikse toename: het aantal botsingen dat mensen niet meer kunnen navertellen is in die eclipsperiode bijna eenderde hoger.
Dodelijke ongelukken tijdens eclips
Dat dodelijke ongelukken tijdens en rond een eclips vaker voorkomen is dus uit de data te halen: maar hoe zit het met het waarom? De onderzoekers stellen dat het niet komt door de verandering in licht. Het komt waarschijnlijk ook niet door iets bovennatuurlijks. Het komt waarschijnlijk simpelweg omdat mensen waarschijnlijk in de auto stappen, op zoek naar een plek waar ze de eclips goed kunnen zien. Mensen rijden dan ineens op wegen die ze niet goed kennen en dat zou het aantal ongelukken vergroten, of ze gaan naast de kant van een gevaarlijke weg staan om het fenomeen te bekijken. Dat er ook nog ‘zonseclipsfeestjes’ worden georganiseerd waarbij alcohol en drugs worden genuttigd, zorgt er ook voor dat er waarschijnlijk wat meer ongelukken zijn. Kortom: blijf nuchter als je nog moet rijden, rijd de voorgeschreven snelheid, draag een gordel en laat je niet afleiden door inzittenden of die eclips zelf.
Op maandag 8 april worden Mexico en de Verenigde Staten getrakteerd op het natuurverschijnsel: een totale zonsverduistering waarbij de maan een tijd volledig voor de zon schuift. Een bijzonder fenomeen dat je volgens NASA beter niet kunt fotograferen met je smartphone. In Nederland kunnen we het overigens niet zelf bekijken, maar wel via bijvoorbeeld Twitch, waar NASA het schouwspel uitzendt vanaf 20:00 uur Nederlandse tijd.
Volg meer nieuws over de maan met onze nieuwe app.