'Warmtepomp zorgde afgelopen winter voor 300 miljoen euro besparing'

©Quatt

'Warmtepomp zorgde afgelopen winter voor 300 miljoen euro besparing'
11 april om 12:21

De vergroening van Nederland is goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Alle Nederlanders die een warmtepomp hebben, bespaarden door dat apparaat afgelopen winter naar schatting samen zo'n 300 miljoen euro.

Dat berekende Quatt, een Nederlandse maker van warmtepompen. Het bedrijf maakt die berekening met dezelfde software die ook de hybride warmtepomp van het bedrijf aanstuurt. Zo'n warmtepomp is vaak wat kleiner, en werkt samen met een cv-ketel op gas. De warmtepomp draait dan meestal, de cv springt pas bij als het erg koud is.

De Quatt-klanten bespaarden door hun warmtepomp tussen oktober tot eind maart gemiddeld 525 euro aan gas- en stroomkosten, stelt het bedrijf. Als Quatt de gegevens doortrekt naar het volledige aantal Nederlandse eigenaren van een warmtepomp krijg je ook boeiende cijfers. In Nederland waren eind vorig jaar zo'n 568.000 warmtepompen geïnstalleerd, stond in het jaarlijkse Nationaal Warmtepomp Trendrapport.

'Warmtepomp zelfs in zachte winter rendabel'

Als Quatt voor al die gebruikers uitgaat van een vergelijkbare besparing, zorgde warmtepompen voor ruim 500 miljoen kilo CO2 die niet uitgestoten is. Dat zijn 725 retourvluchten van Amsterdam naar Rome of 100.000 keer de wereld rondrijden met de auto.

Afgelopen winter werd het meeste gas bespaard op 21 januari 2024. In totaal werd er die dag door warmtepompeigenaren van Quatt bijna 40.000 kubieke meter gas bespaard, goed voor 200.000 douchebeurten van vijf minuten. Februari was de maand met de hoogste besparing: 109 euro per huishouden met een warmtepomp. Daarvoor kijkt Quatt naar het verbruik van de warmtepomp, en wat dat aan gas had gekost als een cv het werk had moeten doen.

"Deze cijfers laten wederom zien dat warmtepompeigenaren flink besparen op hun energierekening', aldus Quatt-oprichter Marijn Flipse. "Zelfs in een zachte winter hebben onze klanten gemiddeld ruim 500 euro bespaard." Wel hangt de mate van besparing af van de isolatie van het huis en het gas dat daarvoor eerst moest verstoken. Daarom scoort Flevoland het laagst, met zijn grote hoeveelheid goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen. In Limburg, Drenthe, Brabant en Groningen is het meest bespaard, vermoedelijk omdat daar meer oudere huizen staan.

Meer over warmtepompen en mis niets met onze Bright-app.