© Unsplash

NASA-missie heeft onverwacht neveneffect: ruimterotsen op ramkoers met Mars

NASA-missie heeft onverwacht neveneffect: ruimterotsen op ramkoers met Mars

14 april om 11:00

NASA testte in 2022 of het mogelijk is om de baan van een asteroïde te veranderen door er een ruimtevaartuig op te laten crashen. Dat lukte. Maar de missie heeft een onverwacht neveneffect.

NASA liet de Double Asteroid Redirection Test, afgekort DART, in september 2022 opzettelijk neerstorten op de asteroïde Dimorphos. De baan van de ruimterots veranderde na de impact. Dat was de bedoeling. NASA wilde testen of het mogelijk is om de baan van een asteroïde te veranderen, om in de toekomst mogelijk de aarde te verdedigen.

Tijdens de botsing werden verschillende ruimterotsen met hoge snelheid weggeslingerd van Dimorphos. Wetenschappers gingen na de DART-missie aan de slag om te berekenen wat er gaat gebeuren met die rotsen. Uit een studie die erover verscheen in vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, blijkt alvast dat de aarde veilig is. 

Marskolonisten moeten oppassen.

Maar toekomstige Marskolonisten moeten misschien wel oppassen. Uit de analyse blijkt dat een aantal van die rotsen uiteindelijk op de rode planeet zouden kunnen neerstorten. Twee exemplaren zouden binnen zo’n 6.000 jaar Mars kunnen raken en nog eens twee binnen 15.000 jaar. 

De rotsen meten tussen vier en zeven meter. Volgens de berekeningen in het onderzoek kunnen ze kraters met een diameter tot 300 meter op Mars veroorzaken. De kans bestaat echter dat ze uit elkaar vallen in de Martiaanse atmosfeer voordat ze de oppervlakte bereiken. 

Meer over ruimtevaart, en mis niets met onze nieuwsbrief.