iPhone-apps vanaf vandaag ook beschikbaar buiten appwinkels om, gewoon via het web

©Apple

iPhone-apps vanaf vandaag ook beschikbaar buiten appwinkels om, gewoon via het web
16 april om 19:00
Laatste update: 19 april om 13:46

Apple heeft de tweede bèta van iOS 17.5 uitgebracht. Daarmee is het voor het eerst mogelijk om op iPhones apps direct vanaf het web te installeren. Daar zijn voor appmakers wel eisen aan verbonden, en ook de gebruiker zet meer stappen dan bij een download vanuit de App Store.

Apple kondigde begin dit jaar de komst van alternatieve appwinkels aan. Die winkels zijn er inmiddels in de EU, omdat de Europese wetgeving DMA dat vereist. Er zijn nu twee van die alternatieve appwinkels: SetApp en Mobivention. Maar nu is er nog een methode om apps op je iPhone te krijgen: gewoon via het web. Dat is vanaf vandaag mogelijk, want met het verschijnen van de tweede bètaversie van iOS 17.5 kunnen appmakers hun app voor het eerst via hun eigen site aanbieden.

De meeste iOS-gebruikers zullen nog een paar weken moeten wachten tot de stabiele versie voor iedereen verschijnt. Toch is nu helemaal duidelijk hoe het downloaden van iPhone-apps vanaf het web werkt en eruit ziet. Belangrijk punt: niet elke appmaker kan zijn apps zomaar via zijn eigen site aanbieden, de maker moet bij Apple een goede reputatie hebben.

Ook zijn de apps alsnog door Apple gesigneerd: ze krijgen dan een basischeck wat betreft veiligheid. De ontwikkelaar betaalt voor die check: 50 cent per eerste app-installatie per jaar, vanaf de 1 miljoen downloads – nog een horde om misbruik te voorkomen. Scholen, overheden en dergelijke betalen niets.

Meer waarschuwingen dan normaal

Het downloaden van zo'n app van een website kent wat meer stappen dan via de App Store. Dan druk je immers op 'Download', scan je je vinger of gezicht en begint de download. Via het web krijg je eerst een melding: 'de installatie-instellingen op deze iPhone staan installaties van 'ontwikkelaar X' niet toe'. Je moet dan zelf naar de instellingen van je iPhone, waar dan bovenaan de optie 'Sta apps van "ontwikkelaar X"' verschijnt.

Nadat je in de instellingen toestemming hebt gegeven, kun je voortaan apps van die specifieke appmaker downloaden. Dat lijkt dan redelijk op de normale manier van installeren: je drukt op 'Download', scant je vinger of gezicht en de app wordt geïnstalleerd. Updates voor zulke apps worden automatisch geïnstalleerd als de ontwikkelaar die beschikbaar stelt, zolang de ontwikkelaar dat goed heeft ingesteld.

Niet zomaar elke app krijgt toestemming

Ontwikkelaars die apps via het web willen aanbieden, moeten dus een goede reputatie bij Apple hebben en minstens twee jaar lid zijn van het Apple Developer Program en al actief zijn in de EU. Bovendien hebben de ontwikkelaars een iOS-app nodig die in het afgelopen kalenderjaar al minstens dan een miljoen keer voor het eerst is geïnstalleerd in de EU.

Die eisen moeten het voorkomen dat zomaar iedereen allerlei apps buiten de App Store om via het web kan aanbieden. Ontwikkelaars die kunnen deelnemen, staan volgens Apple wel vrij om de methode te kiezen die zij willen: de App Store, een alternatieve winkel of het web. Apps kunnen echter niet via alledrie de opties tegelijk beschikbaar gesteld worden. Wie kiest voor een alternatieve appwinkel, kan niet tegelijk in de App Store staan. Wel kunnen appmakers zich nu eenmalig bedenken, en toch terug de App Store in. Ook lijkt het erop dat de web-versie van een app wel naast de App Store-versie kan bestaan.

Op macOS is het altijd al mogelijk om apps via het web te downloaden, aangezien macOS langer bestaat dan de App Store. Wel is het downloaden ook daar iets moeilijker gemaakt, en kunnen gebruikers al een aantal jaar niet meer zomaar software van totaal onbekende bronnen downloaden zonder een aantal stappen te zetten.

Lees meer nieuws over de iPhone en mis niets met onze Bright-app.