©UPV

Doorbraak: deze nieuwe chip kan grote impact hebben op computers in de toekomst

Doorbraak: deze nieuwe chip kan grote impact hebben op computers in de toekomst

16 april 2024 om 20:21
Update: 16 april 2024 om 21:33

Wetenschappers aan de technische universiteit van Valencia hebben samen met het bedrijf iPronics de eerste programmeerbare fotonische chip ter wereld ontwikkeld. Dat kan een grote impact hebben op hoe computers in de toekomst werken.

Computerchips werken vandaag de dag op basis van elektronische signalen. Ze bevatten miljoenen kleine schakelaars, transistors genaamd, die elektrische signalen gebruiken om informatie te verwerken en op te slaan. Deze elektronische chips hebben enkele beperkingen. De snelheid waarmee elektronen door de chips kunnen bewegen is beperkt, wat resulteert in vertragingen bij de gegevensverwerking. Elektronische chips genereren ook warmte wanneer ze actief zijn, wat de prestaties kan beïnvloeden en de behoefte aan koeling verhoogt.

Fotonische chips hebben het potentieel om deze beperkingen te overwinnen. In plaats van elektronen gebruiken ze fotonen (lichtdeeltjes) om informatie te transporteren. Dit maakt het mogelijk om gegevens met de snelheid van het licht te verplaatsen, wat veel sneller is dan de snelheid van elektronen in traditionele chips. Bovendien genereren fotonische chips veel minder warmte, waardoor ze efficiënter kunnen werken en minder energie verbruiken. 

Knelpunten opgelost

Maar tot nu toe was nog niemand erin geslaagd om programmeerbare fotonische chips te maken. De wetenschappers van de Universitat Politecnica de Valencia brengen daar verandering in. Zij ontwikkelden een chip die op verzoek geprogrammeerd kan worden. Dat zeggen ze in een paper in vakblad Nature Communications.

Bovendien zijn ze erin geslaagd om fotonische componenten te integreren met andere componenten, waardoor knelpunten die in het verleden de capaciteit van fotonische chips beperkten, zijn opgelost.

Getest door Vodafone

José Capmany, een van de auteurs van de paper, vertelt in een persbericht dat dit 'de eerste chip in de wereld is met deze karakteristieken'. Zijn team ontwikkelde ook een interfacechip en een converter die achter een antenne geplaatst kan worden, waarna het geheel in een processor van iPronics werd gestoken.

Momenteel wordt het apparaat door Vodafone getest. Het volgende doel is om de chip op te schalen voor de commerciële markt.

Meer over wetenschap, en mis niets met onze nieuwsbrief.