Dit zijn de beste digitale fotolijstjes
Digitale fotolijstjes hebben misschien een beetje een slecht imago vanwege alle goedkope opties. Toch zijn er echte toppers, waarop je foto's er niet alleen fraai uit zien, maar waar je vooral erg makkelijk nieuwe foto's naartoe stuurt. Dit vinden wij de vier beste digitale fotolijsten.
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Wij baseren die mening op een paar dingen, en bij digitale fotolijstjes zoeken we naar iets dat je ten eerste in je huis zou willen neerzetten. Een mooi lijstje dus, met een even goed scherm: foto's moeten scherp zijn, maar niet te fel. Bovendien moet het delen van nieuwe foto's makkelijk zijn. Je moet het zelf kunnen, maar het moet ook makkelijk zijn voor technisch minder onderlegde (groot)ouders. Digitale fotolijstjes zijn immers een leuk cadeau voor bijvoorbeeld moederdag (over een maandje, tip!). Dit vinden wij de beste digitale fotolijstjes.
Aura Carver (Mat), de beste all-rounder
De Carver van Aura is er met en zonder passe partout (mat in het engels). Zo'n wit randje tussen de lijst en de foto maakt het geheel nog overtuigender, het lijkt net een gewoon fotolijstje. De versie met passe partout is wel 30 euro duurder dan de reguliere Carver, met een ook mooie geribbelde lijst. De 800p-resolutie blijkt prima voor het 10,1-inch formaat, want foto's ogen scherp en overtuigend: niet als een schermpje maar echt als een foto. Het lijstje dimt ook netjes automatisch mee met de omgeving, zodat het 's avonds geen lichtbak is.
De Carver heeft, net als de andere digitale lijsten van Aura, geen intern geheugen en werkt helemaal via de cloud – zónder abonnement. Dat werkt zo laagdrempelig als je zou willen. Je zet de Aura-app op je smartphone en upload daar de foto's die je op het lijstje wil zetten, video's kunnen trouwens ook. Dat uploaden kan in de app, maar Aura heeft ook een quickshare-functie. Daarmee voeg je foto's toe zonder zelfs maar je foto-app te verlaten, razendsnel en ideaal.
Iedereen die wordt uitgenodigd voor het lijstje, kan daar foto's aan toevoegen. Dat werkt leuk, want zo kun je elkaar blijven verrassen met nieuwe foto's, zelfs al woon je heel ergens anders. Het lijstje is alleen in horizontale modus neer te zetten: kies je rechtopstaande foto's dan worden er twee naast elkaar getoond – al stemt het lijstje die foto's wel een beetje af qua thema of personen.
Ook leuk: de Aura-lijsten kunnen Apple Live Photo's laten zien, dan lijkt het soms net een fotolijstje uit Harry Potter, met bewegende mensen. Nadee/voordeel: foto's handmatig wisselen doe je door boven over de lijst te vegen – dit is geen touchscreen, wat op zich wel weer fijn is om vette vingers tegen te gaan. Toch is deze lijst voor de meeste mensen gewoon de beste keuze – al was het maar vanwege de cadeau-optie: zonder 'm uit te pakken kan je een nieuwe Aura al vullen met je eigen foto's.
De Aura Carver is er vanaf 159 euro. De vergelijkbare Mason is met 9 inch iets kleiner, maar met full hd wel scherper, vanaf 199 euro.
Agfa Frameo: ook voor aan de muur
De Frameo-lijn van Agfa is verrassend leuk. Ten eerste is 'ie er in vier formaten: 7, 10, 15 en 17 inch. De grootste drie hebben een dunne zwarte lijst een witte passe partout, en ogen daardoor als een gewoon fotolijstje. Afhankelijk van het formaat hang de resolutie rond de 720p of 1080p, prima in orde dus.
Met 32GB opslag kun je enorm veel foto's kwijt op het lijstje, zonder gedoe met een abonnement. Foto's voeg je toe via de Frameo-app, en dat gaat net zo snel en makkelijk als bij bovenstaande Aura. Leuk aan deze Agfa-lijsten is de aanwezigheid van schroefgaatjes aan de achterkant: kan je de lijsten ook tegen de muur hangen. Hou er wel rekening mee dat ze alsnog altijd aan de stekker moeten liggen, dus die moet je een beetje kunnen wegwerken. Ook zijn deze lijsten dikker dan een doorsnee fotolijstje.
Grootste nadeel van deze lijstjes is de bewegingssensor in het hoekje, dat oogt gewoon niet zo fraai. Deze lijsten zijn bij veel winkels verkrijgbaar vanaf 120 euro voor de 10 inch, tot zo'n 260 euro voor het 17-inch exemplaar.
Nest Hub (2e generatie)
Een beetje flauw, want dit is geen echt digitaal fotolijstje en dus is 'ie ook niet zo goed als de concurrentie in het tonen van foto's. Met 6 inch is het scherm aan de kleine kant, met een 1024 x 600 pixels is de resolutie niet enorm. Maar: het werkt natuurlijk allemaal wel goed. Met dit apparaat kan je gewoon direct in je Google Foto's-bibliotheek. Niks syncen of delen: je foto's staan er gewoon al.
Daarnaast gebruik je de Hub ook om je smart home aan te sturen, muziek mee te draaien, de kalender te bekijken en nog veel meer. Door het formaat en die extra mogelijkheden, leent de Hub zich wel het beste voor op je bureau of nachtkastje – waar het trouwens ook nog een speciale slaapfunctie heeft. Bereid dat compromis te doen? Dan is de Nest Hub met 99,99 euro nog scherp geprijsd ook.
Skylight: voor in de agenda
Een merk om de gaten te houden is Skylight. Nu bestellen heeft geen zin, want de lijsten van het bedrijf zijn al een tijdje uitverkocht. Maar met reden, want ze zijn mooi, simpel maar compleet en sommige zijn erg veelzijdig.
De Skylight Frame is er in 10 en 15 inch, voor 149 en 249 euro. De 10 inch is zo'n 720p, de 15 inch is 1080p. De lijsten hebben een touchscreen en ontvangen foto's via mail: dat snapt ook iedereen. Er is geen cloud en geen abonnement, maar het apparaat heeft gewoon een intern geheugen van 8GB, genoeg voor een paar duizend foto's.
Nog boeiender, maar in Europa nog niet verkrijgbaar, zijn de kalender-versies van Skylight. Dan kan je naast foto's ook je gezinskalender op een groot, centraal scherm tonen. En heb je alle afspraken gezien, kan je weer een leuke foto in beeld swipen. Die kalender-versie is er in 10, 15 en nu zelfs in 27-inch formaat. Je kan je al wel inschrijven voor nieuws over de verkrijgbaarheid van de lijsten van Skylight.