Een camera die geen foto’s maakt, maar gedichten
Het is een soort Polaroid als je hem ziet, maar er komen geen foto’s uit. Wat wel? Gedichten. Het werd bedacht door Kelin Carolyn Zhang en Ryan Mather, die hiermee het gat willen dichten tussen technologie als AI en een kunstvorm als dichten.
Het apparaat heet Poetry Camera en het idee is dat AI en dichtkunst elkaar versterken. Het lijkt een polaroid, maar wanneer je een foto schiet komt er dus geen witte flap uitrollen die na even wachten een foto wordt. Er komt een bonnetje uitrollen: een kassabon, die echter niet vol producten en een prijs staat, maar een gedicht bevat. De bedoeling is om je aan het denken te zetten.
Hulp van GPT
De twee makers, Zhang en Mather, kwamen met het idee op de proppen toen OpenAI met GPT-3 kwam. In eerste instantie speelde Mather ermee om Dungeons & Dragons te doen, maar al gauw was er ook het idee om een soort camera te maken. “Wat als je een camera neemt, maar dan in reactie op Instagram-cultuur? Wat als er een tekst uitkomt in plaats van een foto? Iedereen heeft ook altijd de voorkeur voor het boek in plaats van de verfilming ervan, dus dat kan ook gelden voor momenten vastleggen,” zegt Mather tegen Techcrunch.
Het op een Polaroid lijkende apparaat werkt op basis van Raspberry Pi, dat is een kleine computer waarop je een heleboel verschillende mogelijkheden kunt configureren. Daarnaast is het gecombineerd met GPT-4 van OpenAI. De Pi zorgt voor het maken van de foto en het toepassen van algoritmen om de visuele data te analyseren, waarna de AI een interpretatie maakt van het beeld, bepaalde elementen eruithaalt en dan een gedicht maakt. De makers zouden in de toekomst graag zien dat de AI wat meer het dialoog aangaat met de gebruiker, maar nu al zet die manier van het omzetten van fotografie naar spraak mensen wel aan het denken.
@kelin.online #generativefill #photoshopediting #lowbudget #creative #diy #poetrycamera #artistsoftiktok #photography #photoshop ♬ Rewind - Instrumental Version - Aves
Fotocamera met gedichten
Wil je toch liever een foto? Helaas, dat kan niet. Voor privacy, maar ook omdat het eenvoudiger is voor de makers, is er gekozen om de gemaakte foto’s niet op te slaan. Bovendien willen ze ook graag dat de gedichten belangrijker worden gemaakt en dat je ze dus echt kwijt bent als je ze kwijt raakt. Ook de gedichten zijn namelijk niet opgeslagen. Het laat je echt weer even anders met tech omgaan, dan met je smartphone waarop je eigenlijk altijd alles kunt vinden. Deze camera komt dan ook waarschijnlijk verkrijgbaar voor het grote publiek.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.