Deze nieuwe kernfusiereactor evenaart de temperaturen in de kern van de zon
Een experimentele fusiereactor van het Amerikaanse bedrijf Zap Energy heeft temperaturen bereikt die hoger zijn dan die in de kern van de zon. Zap Energy pakt het anders aan dan de meeste andere fusiebedrijven.
Zap Energy haalde tijdens experimenten plasma-elektron-temperaturen van 1 tot 3 kilo-elektronvolt. Dat komt ruwweg overeen met 11 tot 37 miljoen graden Celsius. Ter vergelijking: in de kern van de zon tikt het kwik de 15 miljoen graden Celsius aan.
Het bedrijf gebruikte daarvoor een experimentele reactor genaamd Fusion Z-Pinch Experiment (FuZe). Anders dan bij de meeste kernfusiereactoren, wordt plasma in FuZe niet samengehouden door supergeleidende magneten of krachtige lasers. In plaats daarvan maakt FuZe gebruik van elektrische stromen die door dunne plasmafilamenten worden geleid. Deze stromen creëren elektromagnetische velden die het plasma verwarmen en samendrukken.
Daarnaast past FuZe een techniek toe genaamd sheared-flow stabilisatie, waarbij de snelheid van plasma-deeltjes langs bepaalde richtingen wordt aangepast om stabiliteit te bevorderen. Dat laatste is belangrijk, omdat plasma langdurig heet genoeg moet blijven voor kernfusie. Zap Energy beschrijft de experimenten die het uitvoerde in een onderzoek.
Nog lang niet klaar
Zoals bij elk bericht over vooruitgang op het gebied van kernfusie, moet vermeld worden dat de technologie nog lang niet klaar is voor commerciële reactoren. FuZe is een experimentele reactor die niet in staat is meer energie te produceren dan nodig is om een reactie op te starten. De technologie die erin ontwikkeld wordt, zal gebruikt worden in nieuwe experimentele reactoren.
Zap Energy bouwt al een volgende experimentele reactor, Fuze-Q genaamd. Die reactor moet een tien keer hogere energiecapaciteit krijgen dan zijn voorganger. Ook moeten er nog hogere temperaturen in bereikt worden.
Het einddoel van het bedrijf is om compacte fusiereactoren te bouwen die gebruikt kunnen worden in steden, bedrijven en de industrie.
Lees meer over energie en abonneer je op onze nieuwsbrief.