©Volvo

Kwart  EV-rijders was zonder eigen laadpaal niet elektrisch gaan rijden

Eigen laadpaal belangrijk voor EV-rijders, een kwart was zonder eigen paal bij benzine gebleven

26 april 2024 om 12:13

Elektrisch rijden is met name met een eigen laadpaal goedkoper dan rijden op brandstof. Zo'n eigen paal is voor één op de vier Nederlandse EV-rijders doorslaggevend geweest voor de keuze boven brandstof.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1819 elektrische rijders, uitgevoerd door energiebedrijf Zonneplan. De mogelijkheid om de eigen zonnestroom te kunnen gebruiken om de elektrische auto te laden, is daarbij de belangrijkste reden. Wanneer je immers laadt via je eigen panelen, kun je op sommige momenten van de dag praktisch gratis laden. Bovendien hoef je dat nooit op zoek naar een laadplek.

Van de ondervraagden met een laadpaal (1376 mensen), was 35 procent waarschijnlijk niet elektrisch gaan rijden zonder eigen laadpaal, en 7,7 procent zeker niet. Nog eens 21 procent weer het niet zeker, en in totaal 35 procent zou ook zonder hun eigen laadpaal voor een EV hebben gekozen.

Toch is die mogelijkheid om zelf opgewekte stroom te gebruiken voor elektrische rijders met een laadpaal het grootste voordeel van zo'n paal. Van de ondervraagde EV-rijders heeft 1376 een eigen laadpaal en 443 chauffeurs niet. Voor die chauffeurs met eigen laadpaal is het kunnen gebruiken van eigen stroom met 28 procent het belangrijkste voordeel.

Lagere kosten onder de streep

De lagere kosten dan openbaar laden tellen daarom ook flink mee. Bij openbare laadpalen liggen prijzen vast: in veel steden betaal je inmiddels zo'n 40 à 45 cent per kWh bij de openbare laadpaal en snelladen naast de snelweg is nog veel duurder. Bovendien moet je nog weleens op zoek naar een vrije laadpaal, en dat vindt 23,8 procent van de laadpaal-bezitters het grootste voordeel van hun paal.

Het valt overigens wel op dat de rijders zónder eigen laadpaal, de voor- en nadelen heel anders zien. Slechts 12 procent ziet de zekerheid van altijd laadplek als een voordeel, een kleine 14 procent noemt minder gedoe als belangrijkste reden. Wie nu geen eigen laadpaal heeft, ziet de grootste voordelen in het gebruik van ofwel dynamische stroom of eigen zonnestroom als grootste voordelen. Op de derde plaats komt met 20 procent de lagere kosten, maar dat ligt in het verlengde van laden op eigen stroom of dynamische tarieven.

Eigen laadpaal inderdaad belangrijk

Onlangs bleek uit onderzoek van de ANWB ook al dat een eigen laadpaal zwaar weegt bij de keuze voor elektrisch rijden. Mensen die nu nog geen EV nemen, noemen de hoge prijs als de belangrijkste reden, maar daarna komt het gebrek aan een eigen oprit en dus de onmogelijkheid om een laadpaal te plaatsen: 32 procent van de Nederlanders in dat onderzoek kan een auto niet privé opladen.

Bij dat onderzoek moet wel de kanttekening dat men de chauffeurs heeft gevraagd die nu dus nog elektrisch rijden. Het blijkt dat de voorhoede van EV-rijders inderdaad bestaat uit mensen die zowel zonnepanelen hebben, een oprit met laadpaal en daarom dus ook een elektrische auto nemen. Die groep ondervraagden ontbrak bij het onderzoek van de ANWB, en wordt hier bij Zonneplan dus juist wel aan de tand gevoeld.

Deze week berekende onze autokenner Rutger Middendorp ook wat elektrisch rijden in de praktijk nou gemiddeld kost. Een heel globaal overzicht, gebaseerd op gemiddelden in Nederland. Je kan die cijfers ook pakken en ze op je eigen situatie toepassen, want iedereen rijdt weer wat anders. Wel loont zo'n rekensom, omdat dan kan blijken dat zelfs alleen maar openbaar laden goedkoper kan zijn dan tanken.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.