Koningsdag: Hierop moet je letten als je tech koopt op de vrijmarkt

Koningsdag: Hierop moet je letten als je tech koopt op de vrijmarkt
27 april 2024 om 10:59
Update: 27 april 2024 om 13:48

Het is op Koningsdag natuurlijk heel aantrekkelijk om even over de vrijmarkt te gaan en te kijken of de buurman of een andere dorpsgenoot nog een mooie gadget tweedehands aanbiedt. Maar waar let je op als je tech-gadgets koopt op de vrijmarkt? We geven je enkele tips zodat je geen oranje kater in de zak de koopt.

Vergelijk met het internet

Zie je een leuke smartphone of een slimme stekker en heb je eigenlijk geen idee wat je daar nu nog voor zou betalen, pak dan even je huidige smartphone erbij en google het even. Je ziet dan snel genoeg wat er bijvoorbeeld bij webwinkels voor wordt gevraagd. Je kunt ook even op Marktplaats spieken of dit type apparaat tweedehands niet veel goedkoper te krijgen is. De kans is groot dat mensen er op hun picknickkleed zo met Koningsdag echt weinig voor willen hebben, maar het blijft natuurlijk ‘wat de gek ervoor geeft’.

Zoek een stopcontact

Er is vaak op de vrijmarkt wel iemand te vinden die een stopcontact heeft, zodat je even kunt controleren of het wel werkt. Soms denkt ook een koper dat iets gewoon nog werkt, maar ligt het inmiddels al zo lang te verstoffen op zolder dat het niet zeker is of de werking nog goed is. Even een check voordat je definitief handjeklapt. Pas wel op met de regen van vandaag, zorg dat alles goed droog is voordat je deze test uitvoert. Nog een tip: neem van huis alvast een USB-C-oplader mee, mocht er geen lader bij je potentiële aankoop zitten. Zo kun je toch nog de test doen.

Ga voor de fabrieksreset

Zorg dat je bij deze test ook controleert of het apparaat -bijvoorbeeld bij laptops, smartphones en tablets- wel een fabrieksreset heeft gekregen en iemand niet nog staat ingelogd. Dat is wel zo prettig voor de privacy en voor jouw gebruiksgemak. Stop ook even je eigen simkaart in het toestel, als het om een smartphone gaat, zodat je weet dat het echt werkt en er bijvoorbeeld geen simlock is. Dat komt niet vaak meer voor, maar voorkomen is beter dan genezen.

Doe de diefstalcheck

Biedt iemand een apparaat aan dat te mooi lijkt om waar te zijn? Je zou even kunnen checken of het niet als gestolen is opgegeven. Je gaat er natuurlijk niet vanuit op zo’n gezellig feest als Koningsdag, maar wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je bijvoorbeeld op Stopheling.nl van het Ministerie van Justitie en Veiligheid terecht om op basis van het serienummer van het apparaat de check te doen. Vraag ook of de verkoper de bon nog heeft, wat handig kan zijn in verband met de garantie.

Denk om de hygiëne

Veel apparaten kun je als je eenmaal thuis bent even met een lichtvochtige doek met een beetje afwasmiddel of milde zeep even poetsen (check online hoe je het beste je apparaat kunt schoonmaken), maar in het geval van bijvoorbeeld oordopjes heb je wel met iets meer hygiëne-uitdagingen te maken. Je kunt het beste zelf andere tips op de oordopjes zetten: vaak krijg je bij aankoop van oordopjes meerdere maten tips en kun je dus een vers paartje op je oordopjes zetten. Ook kun je daarnaast met een beetje afwasmiddel in lauw water en een microvezeldoekje of wattenstaafje de rest van het oordopje reinigen. Wees spaarzaam met water en controleer ook wat de leverancier zegt over schoonmaken: je wil je tweedehands aanwinst immers niet stukmaken.

Verder is het vanzelfsprekend om het product even goed te bestuderen op butsen en krassen. Het kan ook interessant zijn om aan de verkoper te vragen wat hij of zij de nadelen en voordelen van het apparaat vinden, om je te helpen bepalen of het iets voor jou is. Veel plezier met afdingen en wie weet scoor je tussen de regenbuien door een mooie, niet-zo-nieuwe gadget deze Koningsdag.

Lees ook over goede oordoppen ter bescherming van je oren deze Koningsdag.