Deze flinterdunne batterij laadt zeer snel op

© BTRY / ETH Zurich

Deze flinterdunne batterij laadt zeer snel op
30 april 2024 om 22:04

Twee Zwitserse bedrijven werken aan batterijtechnologie die uiteindelijk gebruikt kan worden om op grote schaal ultradunne batterijen te produceren die zeer snel opladen.

Beide bedrijven zijn spin-offs van de Zwitserse universiteit ETH Zürich. Het eerste bedrijf, BTRY, ontwikkelt batterijen die zeer snel opladen. Het gaat om zogenoemde vaststofbatterijen, die een vast in plaats van een vloeibaar elektrolyt gebruiken, het materiaal dat de twee polen van de batterij met elkaar verbindt. Vastestofbatterijen kunnen meer energie opslaan dan lithium-ionbatterijen en zijn in theorie ook veiliger.

BTRY is niet het eerste bedrijf dat vastestofbatterijen ontwikkelt. Het bedrijf zegt echter dat zijn batterijen zich onderscheiden doordat ze zeer grote temperatuurverschillen aankunnen. Daardoor kunnen ze nuttig zijn in een groot aantal industrieën.

Volgens BTRY kunnen de batterijen die het ontwikkelt in slechts één minuut volledig worden opgeladen. Dat kan omdat ze zeer dun zijn, ongeveer zo dik als een menselijke haar. 

Snelle productie

Maar batterijen ontwikkelen is één ding. Ze produceren is een andere zaak. Daarom is er het bedrijf 8inks, ook een spin-off van ETH Zürich. Het bedrijf onderscheidt zich van andere batterijproducenten door zijn productieproces.

De startup creëerde een methode waarmee materiaal in vele dunne lagen kan worden aangebracht op een cel. Daardoor moet het mogelijk worden om batterijen op maat en op grote schaal te produceren.

Het proces van 8inks kan ook gebruikt worden om vastestofbatterijen te produceren. Het bedrijf onderzoekt momenteel verschillende vormfactoren, waaronder cellen voor telefoons en muntbatterijen. 8inks denkt dat het ook grotere vormfactoren kan produceren, bijvoorbeeld voor elektrische auto’s.

Meer nieuws over energie, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.