De beste espressomachines voor de beginnende thuis-barista

©Unsplash

De beste espressomachines voor de beginnende thuis-barista
3 mei om 16:33
Laatste update: 3 mei om 16:34

Espresso, cappuccino, latte – allemaal heerlijk, maar je moet wel je huis uit voor zo'n goeie bak. Behalve als je een goeie espressomachine hebt: met een beetje oefening kan iedereen een prima thuis-barista worden. De beste espresso-machines om mee te beginnen zetten we op een rij.

De espresso-machines die je in de horeca ziet, zijn kunstwerkjes op zich. Een goeie kost zoveel als een tweedehands Tesla, en kan moeiteloos honderden koppen koffie per dag zetten zonder stuk te gaan – en zelfs zonder veel geluid. En ook thuis kun je de prachtigste espresso-machines in huis halen, voor vele duizenden euro's. Maar tenzij je al een barista bent, kun je dat beter niet doen. De kans is groot dat je zo'n uitdagende espressomachines zonder cursus al snel beu bent.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel uitstekende instap-machines voor de beginnende barista. Ze zijn aantrekkelijk geprijsd, nemen je wat meer bij de hand en hebben bijvoorbeeld een iets vriendelijkere melkstomer: langzamer, maar thuis heb je toch geen rij wachtende klanten. Met zulke apparaten en wat video's op YouTube maak je van espresso en latte-art binnen de kortste keren een smakelijke hobby. Dit vinden wij de beste espresso-machines voor beginners:

Sage Barista Express

Deze alles-in-één-machine is de perfecte instapper voor de meeste beginners. Het hele merk Sage is gebouwd rondom dat idee, en dit exemplaar is hun bekendste machine. Ten eerste vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding. Inmiddels is de machine al een paar jaar op de markt en dus voor minder dan 600 euro te vinden. Dan heb je alles wat je nodig hebt in één apparaat: een prima bonenmaler, een goed regelbare espresso-machine mét analoog wijzerplaatje en een stoompijpje. Oh, en YouTube staat werkelijk vol tutorials, dus je bent zo op weg.

De ingebouwde bonenmaler maakt de drempel ook wat lager, want je krijgt maar één nieuw apparaat op je aanrecht, niet twee. De Barista Express is er echt voor de instapper, want alles is duidelijk gelabeld, in heldere taal. De wijzerplaat toont bijvoorbeeld geen drukniveau's, maar heeft een 'espresso range': in dat gebied wil je het rode wijzertje hebben voor de ideale espresso-extractie. Ook zie je precies met welk wieltje je je koffie grover of fijner maalt en hoeveel koffie je eruit laat komen. Verder is er een handige programmeertoets, want bij elke nieuwe koffieboon moet je je apparaat weer wat bijstellen – hadden we al gezegd dat dit een hobby is?

De Barista Express heeft ook een simpele maar prima ingebouwde tamper, het stukje gereedschap waarmee je je gemalen koffie in het mandje duwt. Veel van de duurdere apparaten van Sage hebben inmiddels een hendel, die dat aandrukken simpeler en gelijkmatiger maakt. Los van die meerprijs is dat ook een klein beetje zonde: dat aandrukken is toch één van de grappige dingen aan een halfautomaat zoals deze, anders kun je bijna net zo goed een volautomaat nemen die alles zelf doet.

De Barista Express heeft een stoompijpje met maar één gaatje. Dat maakt het stomen van melk wat langzamer dan met pijpjes met drie gaatjes die je ziet in de horeca, maar het resultaat is hetzelfde. Bovendien leer je ook veel makkelijker hoe je melk goed moet stomen, misschien wel het moeilijkste deel van de hobby van thuis-barista. Dat alles bij elkaar maakt de Barista Express een fijne instapper. Duurdere modellen van Sage bieden extra's als touchscreens, het opslaan van voorkeuren en andere zaken, en met automatische melkschuim-functies. Dat kan een voordeel zijn, maar kan de boel ook weer ingewikkelder maken.

De Sage Barista Express is er in zilver en zwart vanaf zo'n 549 euro.

Sage Bambino

Het kleinere broertje van de Barista Express. Deze Bambino heeft geen eigen bonenmaler, en dat is afhankelijk van je plannen een voor- of nadeel. Het maken van espresso gaat net zo goed met deze Bambino en de melkopschuimer is net zo krachtig – en toegankelijk met één gaatje. Je hebt alleen niet zo'n kek drukmetertje op de de voorkant zitten.

Het voordeel van de Bambino is dat 'ie nog minder plek inneemt op je aanrecht: deze is niet veel groter dan een gemiddelde Nespresso-machine, maar de espresso smaakt echt al snel stukken beter. Die koffie kan je de plaatselijke koffiewinkel laten malen, ze zullen je graag helpen om tot de juiste malen te komen. Dat maakt het ook weer een stapje minder uitdagend om zelf espresso te maken, want het bepalen van de juiste maling is één van de grote uitdagingen.

Of je koopt een losse maler, die je elders in de keuken kwijt kan. Als je een losse maler koopt, dan maak je voor jezelf ook de weg vrij om de Bambino op termijn te vervangen. Als je eenmaal geen beginner meer bent, kun je deze goedkope Bambino bijvoorbeeld verkopen en overstappen op een krachtiger, maar uitdagender model. En dan zit je goed met een losse bonenmaler, want ook veel duurdere espressomachines hebben geen ingebouwde maler.

De Sage Bambino is er in zilver en zwart en is te vinden vanaf 250 euro. De duurdere Bambino Plus, van rond de 420 euro, heeft een stoompijpje met drie gaatjes die ook een automatische stoom-stand heeft. Dat is weer een goeie optie voor wie dat handmatig melkstomen toch wat intimiderend vindt. Het beste aan de Bambino Plus: hij warmt bijzonder snel op en is rap klaar voor je espresso.

Gaggia Classic Evo Pro

Espresso is een Italiaanse uitvinding, en de Italianen maken de mooiste machines. Als je besmet raakt met het espresso-virus, zit je al snel te kijken de prachtige Micra van het legendarische La Marzocco, à bijna 3000 euro. Maar we lopen van stapel, want een capabele en bovendien mooie Italiaan hoeft niet peperduur te zijn.

De Evo is de nieuwste versie van de Classic Pro-lijn van Gaggia die al jaren meedraait. Dat is een groot voordeel, want dat maakt de markt voor toevoegingen en modificaties voor deze Gaggia is enorm. Het filter heeft de standaardmaat van 58 mm, waardoor je dus heel makkelijk andere filtermandjes, andere filters en andere tampers kan kopen, en allerlei ander gereedschap. Er bestaan zelfs hele online gemeenschappen die hun Gaggia modificeren, om hem bijvoorbeeld consistenter te maken als je meerdere kopjes na elkaar zet. Met wat schroefjes en springveertjes kun je zo je betaalbare koffiemachine naar het niveau van een veel duurdere tillen – mocht je daar natuurlijk zin in hebben.

De bediening van de Classic Pro is verder spartaans: je hebt een aan-knop, een koffie-knop en een stoomknop. De zijkant zit een draaiknop om de stoomkracht te regelen, en dat was het. Je kan dan ook geen extractietijden instellen: bij deze Gaggia start en stop je zelf het 'trekken' van de espresso. Je moet dus goed in de gaten houden wanneer je kopje vol is en de knop weer uitdrukken. Als dat te snel of te langzaam gaat, dan weet je dat je iets aan je koffiemaling moet veranderen.

Dat spartaanse is ook weer de aantrekkingskracht van de Gaggia, want het gebrek aan poespas maakt het ook weer makkelijker om het espresso-maken onder de knie te krijgen. Bovendien is deze Gaggia prachtig, echt een klassieke espressomachine die in elke omgeving prachtig staat. Zeker omdat er ontzettend veel kleuren beschikbaar zijn.

De Gaggia Classic Eco Pro is er vanaf 449 euro.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.