Deze verrassende noise-cancelling koptelefoon vind je gewoon naast de rookworsten

©Bright

Deze verrassende noise-cancelling koptelefoon vind je gewoon naast de rookworsten
31 mei 2024 om 16:55

Als je overweegt een draadloze koptelefoon te kopen, dan heb je tegenwoordig een overvloed aan opties. Ik kan het weten, en heb er de laatste tijd (te) veel van op mijn hoofd gehad. In de winkel, welteverstaan. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op een merk dat ik nooit had verwacht.

Ik was tot nu toe altijd erg tevreden over mijn (bedrade) Bose QuietComfort 25. Jawel, een bedrade koptelefoon, ze bestaan nog. Dat is natuurlijk allang niet meer van deze tijd, maar toch duurde het voor mij lang om dat in te zien. Als het tenslotte werkt, dan werkt het, toch?

Mijn smartphone beschikte trouwens niet eens meer over een aansluiting voor een koptelefoon, dus werkte ik met zo'n adaptertje. Maar nu zelfs dat er kennelijk genoeg van had, besloot ik toch maar eens op zoek te gaan naar een waardige, en vooral draadloze, opvolger.

Zou het dan toch weer een Bose worden? Misschien, maar ik vond dat ik toch eens alle merken een eerlijke kans moest geven in plaats van blind te vertrouwen op merkloyaliteit. Na diverse merken te hebben uitgeprobeerd, werd het tijd om te kiezen. Maar ik was er toch nog niet helemaal uit. Op die momenten wordt de keuze soms voor je gemaakt.

Op een dag, praktisch tussen de rookworsten in de Hema, trof ik een laatste exemplaar aan van hun noise-cancelling koptelefoon. Precies, alsof het zo moest zijn. Ik bekeek eens de specs en ik werd verrast door een aantal positieve eigenschappen die mij overtuigden om het 'ding' eens uit te proberen. Dit is mijn ervaring na de koptelefoon nu een maandje in huis te hebben en in verschillende omgevingen te hebben gebruikt.

De koptelefoon in gebruik

Voordelen

Het eerste voordeel moet gezegd worden: de prijs. Voor 30 euro heb je deze koptelefoon al in huis (en zelfs gratis thuis bezorgd). Als je dat vergelijkt met andere merken en modellen, dan is dat toch een aanzienlijk verschil. Je zou 't bijna vergelijken met een zonnebril, die je ook kunt kopen voor 10 euro of 300 euro. En hoe ik zelf soms omging met mijn koptelefoon, blijft deze vergelijking in ieder geval overeind.

Maar je wilt natuurlijk vooral horen hoe de geluidskwaliteit is. Die zou ik in ieder geval omschrijven als ruim voldoende. Het is niet dat je volledig wordt weggeblazen of het gevoel hebt alsof de artiest recht voor je neus staat. Wat wel opvalt, is de bass, waar duidelijk meer in is geïnvesteerd. De hoge tonen vallen af en toe dan weer wel wat te wensen over. Overigens kun je in muziekapps als Spotify ook nog je equalizer aanpassen en ik vond het toch wel de moeite waard om 'm daar nog wat bij te stemmen.

Nog een voordeel is de grootte van de oorkussens. Sommige koptelefoons die je oor niet helemaal bedekken en op de een of andere manier zorgde dat voor mij niet voor een immersief gevoel. Deze bedekt je oren wel volledig en dat heb je ook wel nodig als je ruisonderdrukking gebruikt. Het maakt de koptelefoon wel een stukje groter dan anderen, maar het kan altijd groter, als je kijkt naar bijvoorbeeld de Apple Airpods Max. Verder is de koptelefoon verstelbaar en makkelijk op te vouwen, zodat hij makkelijk is mee te nemen.

Batterijduur grootste verschil

De batterijduur is 15 uur, en hoewel ik het niet exact heb bijgehouden, heb ik 'm tot nu toe gedurende de dag niet hoeven op te laden. Dat doe ik meestal om de twee dagen. Dat vond ik zelf in ieder geval ruim voldoende. Hoewel er ook koptelefoons op de markt zijn met een batterijduur tot wel 40 uur, heb ik niet het gevoel gehad dat nodig te hebben. Daarnaast kun je altijd nog een AUX-kabel aansluiten als de batterij toch op is, zodat je zorgeloos verder kunt luisteren (zij het dan zonder noise cancelling).

Wat betreft de inhoud van de doos, krijg je voor de prijs best wat leuke extra's. Om het nu een uitgebreide unboxing experience te noemen zou wat ver gaan, maar verwacht in ieder geval een USB-C-kabel, de AUX-kabel dus, en een mooi beschermzakje bij waar je de koptelefoon met kabeltjes in kan bewaren. Niet slecht in een tijd waar je vaak niet eens meer een oplaadkabel krijgt bij je nieuwe smartphone.

Tot slot is het gebrek aan branding (er staat nergens een grote, rode "H") eerder een voordeel. HEMA mag dan wel een prima merk zijn, maar je zult het misschien ook niet van de daken willen schreeuwen. Dit maakt de koptelefoon daarmee een beetje geheimzinnig en zullen mensen in je omgeving zich vooral afvragen van welk merk hij is. Je kunt dus niet pronken met een herkenbaar design of een bekend logo, je bent eerder subtiel.

Oh, en blijkbaar zou hij gemaakt zijn van een inzameling van afgedankte elektronische apparatuur. Daarmee lever je dus ook een bijdrage aan het milieu. Moet je 'm dan eigenlijk ook wel in de winkel halen, in plaats van 'm te laten bezorgen.

De inhoud

Nadelen

Verwacht qua materiaal en design geen stoer aluminium of perfect afgeronde hoeken, maar plastic. Veel plastic. Hij mag dan wel op milieuvriendelijke wijze zijn ontwikkeld, maar hij voelt daardoor toch een beetje kwetsbaar en goedkoop aan. Goedkoop is hij natuurlijk ook, dus dat zal geen verrassing zijn. Waar je het vooral zal merken is dan ook eerder de bediening, die ik eerder zou omschrijven als een after thought. Vooral de schakelaar voor ruisonderdrukking voelt fragiel en had dus wat steviger gemogen. Daarnaast is het soms wat lastig de 'aan'-knop te vinden, omdat deze zich precies tussen de gelijkaardige volumeknoppen bevindt.

Hoewel de materiaalkeuze het gewicht (en de prijs) aan de lage kant houdt, zorgen de plastic oorkussens op den duur voor warme oren. Hoewel dit buiten of in koele omgevingen niet echt voelbaar is, zul je in warmere omgevingen duidelijk voelen dat je 'm op hebt. Hij lijkt dus niet zo geschikt om binnenshuis uren lang mee te werken. Ik heb het wel geprobeerd, maar na drie tot vier uur moest ik 'm dan toch even afzetten (dit had ik bijvoorbeeld niet met mijn vorige koptelefoon).

Het effect van de noise cancelling-functie is niet zo groot als ik had gehoopt. Verwacht dus geen dag en nacht-verschil qua omgevingsgeluiden. De functie volstaat in ieder geval niet om pratende mensen om je heen volledig weg te filteren, maar wel om bijvoorbeeld een wasmachine of andere typische ruis weg te nemen. Vaak is dat genoeg, maar soms wil je net iets meer. Voor die mensen zal de koptelefoon waarschijnlijk toch tekortschieten. De sterk aanwezige bass zal trouwens wel indirect bijdragen aan de onderdrukking van omgevingsgeluiden, dus dat verklaart die troef misschien wel een beetje.

De koptelefoon vanaf de onderkant

Samenvatting

Als je een simpele koptelefoon zoekt waar je niet zo voorzichtig mee hoeft te zijn, niet al te hoge eisen stelt aan het materiaal, de ruisonderdrukking of het bereik qua geluid, dan kom je met deze koptelefoon prima uit de voeten. Je zult waarschijnlijk wel aangenaam worden verrast door de sterke bass en wellicht ook wel de batterijduur. Kortom: verwacht een beetje de kwaliteit die je van HEMA gewend bent: degelijk, zonder poespas en tegen een redelijke prijs.

En voor de prijs hoef je 'm alvast niet te laten: 30 euro blijft tenslotte een koopje. Het is trouwens nog grappig om te bedenken dat je voor de prijs van één Apple Vision Pro, wel 116 noise-cancelling koptelefoons van de Hema kunt kopen. En nee, je kunt de twee inderdaad niet vergelijken met elkaar, maar het geeft wel aan hoe groot het prijsverschil tegenwoordig kan oplopen als het gaat om draagbare apparatuur.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.