De beste dag om naar kantoor te gaan? Nieuwe Microsoft-app geeft het antwoord
Na onlangs Microsoft Teams en Office te hebben ontkoppeld onder druk van de EU, probeert de Windows-maker het nu nog eens. Dit keer met een nieuwe app om werkplekken en afspraken makkelijker te organiseren: Microsoft Places.
Met de nieuwe app Places wil Microsoft inspelen op de praktische problemen rond werknemers die alleen sommige dagen naar kantoor komen. Steeds meer mensen werken grote delen van de week vanuit huis. Maar wanneer je als werknemer toch naar kantoor komt, wil je natuurlijk wel een bureau hebben om aan te zitten. Microsoft wil dit proces coördineren door met Places te steunen op Outlook en Teams.
Hoe werkt Microsoft Places?
De app biedt een uitgebreid overzicht voor het plannen van locaties waar je vervolgens kunt instellen welke dagen jij graag een kantoor wilt gebruiken en wanneer je collega's dat willen doen. Met behulp van AI wil Places deze gegevens vervolgens op een slimme manier samenvoegen, zodat iedereen tevreden wordt gehouden. Een beetje zoals een datumprikker dus, maar dan met de meerwaarde van Microsoft die op de achtergrond ook in je agenda kan kijken.
Er wordt dan ook gemikt op een integratie met je Outlook-agenda, waardoor je bijvoorbeeld op de hoogte wordt gesteld als er een teamdag is. Bovendien kunnen managers prioriteitsdagen instellen of verplichte aanwezigheid aangeven.
Ook in Copilot
Wie het woord 'AI' hoort in de context van Microsoft, zal automatisch denken aan de virtuele assistent Copilot, die inmiddels in veel Microsoft-producten te vinden is. Zo ook weer in deze tool, die later dit jaar zal worden uitgebreid naar de virtuele assistent. Je kunt Copilot vervolgens bijvoorbeeld vragen 'Wanneer moet ik deze week naar kantoor gaan?', waarna je een lijst krijgt met data en locaties.
Deze gegevens zijn het collectieve resultaat van je collega's die hun beschikbaarheid en aanwezigheid hebben opgegeven. Daarnaast zal de app een zoekfunctie krijgen waarmee je gemakkelijker vergaderruimtes en gedeelde bureaus kunt reserveren. Vervolgens zullen deze functies bereikbaar zijn vanuit Outlook.
Mag dit dan wel?
Het is echter de vraag of een dergelijke 'tussenapplicatie' van twee diensten niet wordt beschouwd als oneerlijke concurrentie. Onlangs werd al bekend dat Microsoft de koppeling tussen Teams en Office moest ongedaan maken vanwege mogelijke monopolisering. Ondanks inspanningen van Microsoft om hieraan te voldoen, blijft de EU Microsoft in de gaten houden. Zo zou het bedrijf blijkbaar niet volledig hebben voldaan aan de eisen.
Het bundelen van software is overigens een populaire strategie om zogenoemde 'lock-in' van gebruikers te bewerkstelligen, vergelijkbaar met hoe Apple zijn ecosysteem heeft ingericht. Het lijkt erop dat de EU tegenwoordig beter is gaan opletten hoe bedrijven inhoudelijk omgaan met het organiseren van hun producten en diensten om dit te voorkomen, in plaats van later te moeten verhelpen.
Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.