©Apple

iPhone en iPad krijgen bediening met je ogen en een functie tegen wagenziekte

iPhone en iPad krijgen bediening met je ogen en een functie tegen wagenziekte

15 mei 2024 om 19:52
Update: 15 mei 2024 om 19:52

Apple heeft nieuwe toegankelijkheidsfuncties voor met name iOS en iPadOS aangekondigd. Zo kunnen iPhones en iPads binnenkort met alleen de ogen worden bediend, via de selfiecamera. Ook komt er een nieuwe functie die wagenziekte tegengaat.

Bediening met alleen de ogen is al langer mogelijk via iPadOS, maar dan met externe accessoires. Zulke oogtrackers werken goed maar zijn ook duur, en worden niet altijd door de verzekering gedekt. De oogtracking die Apple binnenkort toevoegt, werkt gewoon via de selfiecamera op iPhones en iPads. Die camera ziet dan waar de gebruiker kijkt, en daar wordt een kader rond geplaatst. Door eventjes naar een knop te staren, wordt een klik gesimuleerd en wordt de knop dus helemaal zonder handen ingedrukt.

De functie zal straks werken op alle iPhones en iPads met een A12-chip of later, omdat de neural engine nodig is voor de AI die de ogen trackt.

De functie moet het voor veel meer gebruikers met een beperking mogelijk maken om toch een iPad te bedienen. Dat geldt ook voor een nieuwe functie die spraakopdrachten mogelijk maakt, zelfs voor gebruikers die nauwelijks zinnen of woorden kunnen vormen. Een geluid dat zij wel kunnen maken, kan worden gekoppeld aan een actie, zoals bijvoorbeeld het aandoen van de verlichting. Gebruikers moeten datzelfde geluid drie keer maken om daar een actie aan te koppelen.

Functie tegen wagenziekte

Ook nieuw is de functie tegen wagenziekte, die bij veel mensen optreedt wanneer je in een rijdende auto of bus op een scherm kijkt. Die misselijkheid komt omdat je zintuigen de beweging wel waarnemen, maar je ogen die niet zien. Dat kan volgens Apple worden opgelost door puntjes op het scherm te tonen die met het voertuig meebewegen.

Als het voertuig stilstaat, staan de puntjes ook stil. Neemt het voertuig een harde bocht naar links, bewegen de puntjes juist snel naar rechts. Wordt er hard geremd, dan bewegen de puntjes snel omhoog. De versnellingsmeter in de iPhone of iPad kan die puntjes afstemmen op de richting waarin het voertuig beweegt. Ook kan die sensor zorgen dat de functie automatisch wordt gestart als het apparaat voelt dat je waarschijnlijk in een bewegend voertuig zit. Handmatig aanzetten kan ook, onder meer via het Control Center.

Voelbare muziek voor doven en slechthorenden

De Taptic Engine in iPhones zorgt voor klikjes en vibraties bij het indrukken van knopjes, maar straks kan het onderdeel ook muziek laten voelen aan wie het niet kan horen. De Taptic Engine speelt dan 'taps, texturen en verfijnde vibraties'. Dat zal werken met veel muzieknummers en kan ook in apps worden ingebouwd.

Voor slechtziende gebruikers wordt de loep in iOS verbeterd. Die kan ingezoomde tekst straks ook tonen in een ander lettertype en tegen een contrasterende achtergrond, zodat alles beter te lezen is. Ook kan de tekst worden voorgelezen. En ook tekstvensters voor het invoeren van tekst kunnen worden getoond in een weergave met een groter contrast, om het slechtziende gebruikers gemakkelijker te maken.

CarPlay volledig op spraakbediening

Apple CarPlay is straks te bedienen via spraak, voor gebruikers die bijvoorbeeld een aangepast stuur gebruiken en dat niet los kunnen laten. Elke knop op CarPlay kan dan benoemd worden, en het commando 'druk' zorgt dan voor het indrukken.

En ook visionOS voor de Vision Pro krijgt een aantal nieuwe functies voor toegankelijkheid, zoals een soort live ondertiteling. Dove of slechthorende gebruikers krijgen dan een AR-tekstvenster dat naast mensen zweeft, en als zij spreken komt daar een soort ondertiteling in.

Voorproefje op iOS 18?

De nieuwe functies, er zijn er nog meer, worden 'later dit jaar' toegevoegd aan iOS, iPadOS, macOS, watchOS en visionOS. En later dit jaar, dat betekent waarschijnlijk in iOS 18 en de andere updates die tegelijk verschijnen. In voorgaande jaren heeft Apple ook op deze manier een tipje van de sluier opgelicht van zijn nieuwe systemen, ook al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd.

De nieuwe functies worden nu aangekondigd omdat het morgen, op 16 mei, Global Accessibility Awareness Day is. Op die dag wordt er aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van apparaten, apps en sites. Daar is steeds meer aandacht voor, zodat gebruikers met allerhande beperkingen toch zelfstandig en volledig gebruik kunnen maken van apps en sites.

Lees meer nieuws over iOS en mis niets met onze nieuwe app.