LG toont OLED-doorbraak die schermen veel helderder maakt
Fabrikant LG heeft een nieuwe technologie voor zeer heldere OLED-schermen gedemonstreerd. Deze nieuwe OLED-displays komen eerst naar smartwatches en slimme brillen en nog niet naar televisies. Wel toonde het bedrijf twee nieuwe OLED-tv's, eentje met een grotere helderheid en eentje met een zeer hoge verversingssnelheid.
Tijdens een congres over schermtechnieken heeft LG Display nieuwe stappen op OLED-gebied gepresenteerd. Zo liet de Zuid-Koreaanse fabrikant voor het eerst schermpjes met de techniek OLEDoS aan het publiek zien. Die hebben een zeer hoge piekhelderheid van 10.000 nits, veel meer dan de huidige helderste OLED-displays. Ook hebben ze een hoge resolutie van zo’n 4000 pixels per inch.
Voorlopig zie je deze nieuwe OLED-panelen nog niet in televisies. Volgens LG zijn de huidige prototypes nog zo groot als een munt, zo’n 1,3 inch. De technologie is voorlopig bestemd voor zowel headsets voor AR en VR als smartwatches. "VR-schermen vereisen een hogere schermhelderheid en resolutie dan normale schermen om het gevoel van onderdompeling van de kijker te vergroten", aldus LG.
Het nieuwe scherm gebruikt een hoogwaardig OLED-element met een Micro Lens Array, een laag van piepkleine bolle lenzen, wat volgens LG 'de lichtuitstraling maximaliseert'. Bovendien gebruikt het scherm een brilvrije 3D-technologie voor 'holografische effecten'.
Televisies voor gamers
LG Display presenteerde op het event ook twee nieuwe OLED-tv’s. De eerste was een 83 inch OLED-tv gericht op gamers met een zeer hoge piekhelderheid van 3000 nits. Daarnaast toonde het een 27 inch scherm met een hogere verversingssnelheid van 480 Hz, voor nog vloeiendere beelden. Die snelheid is voor het eerst gehaald in een OLED-paneel. Spelcomputers hanteren nu nog vaak 120 Hz en nieuwe tv’s kunnen meestal niet meer dan 144 Hz aan. Dit scherm biedt volgens LG een 'optimale game-ervaring door uitzonderlijk vloeiende en heldere schermovergangen'.
De Zuid-Koreaanse fabrikant onthulde ook een display bedoeld voor de infotainmentschermen in auto’s. Daarbij gebruikt het Tandem OLED, een technologie die twee OLED-lagen op elkaar stapelt om de helderheid en duurzaamheid te vergroten. Dat is opvallend, omdat Apple in de nieuwe iPad Pro ook gebruikmaakt van Tandem OLED. LG zegt nu echter dat de technologie al sinds 2019 bestaat.
Einde voor oprolbare OLED-tv?
En mocht je uitkijken naar het moment dat LG’s oprolbare OLED-tv’s betaalbaar worden, dan is er slecht nieuws. Want volgens Zuid-Koreaanse media heeft LG de productie van zijn oprolbare OLED-tv stopgezet. LG bracht die oprolbare tv in 2021 op de markt, maar er hing een stevig prijskaartje aan. In Nederland kostte de tv bij de introductie 99,999 euro.
De fabriek zou zijn gesloten en zelfs alle showmodellen zijn opgehaald bij winkels. Volgens de krant Chosun bleven de productiekosten voor de oprolbare tv-schermen veel te hoog.
Lees meer nieuws over OLED en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.