Blue Origin lanceert voor het eerst sinds 2022 mensen naar de ruimte
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, heeft voor het eerst sinds 2022 mensen naar de (rand van de) ruimte gebracht. Er bevonden zich zes mensen aan boord van de New Shepard-raket van het bedrijf.
Rond 16.37 uur Nederlandse tijd ging NS-25, de zevende bemande missie met een New Shepard-raket, de lucht in. Aan boord van de capsule die zich bovenaan de raket bevond, zat een zeskoppige bemanning, allemaal toeristen. Rond 16.40 uur bereikte de New Shepard de rand van de ruimte, waar de capsule werd losgekoppeld van de raket. De bemanning ervaarde hierna gedurende een paar minuten gewichtloosheid.
Kort na het bereiken van de ruimte keerde de raket terug naar de aarde. Rond 16.44 uur landde die verticaal op een landingsplatform in de Texaanse woestijn. De capsule waarin de astronauten zich bevond, kwam twee minuten later terug op het aardoppervlak terecht. Zo’n capsule maakt gebruik van parachutes om terug te keren. Slechts twee van de drie parachutes klapten bij deze missie volledig uit, iets dat volgens Blue Origin kan gebeuren en niet per se slecht nieuws is.
Zevende bemande vlucht
De missie is de zevende bemande vlucht met een New Shepard-raket. De vorige bemande vlucht vond plaats in augustus 2022. Een maand later mislukte een onbemande missie met een New Shepard-raket. De raket ging toen verloren, maar de capsule, waarin zich tijdens een bemande vlucht passagiers bevinden, kon met behulp van parachutes op aarde landen. Indien er passagiers in de capsule hadden gezeten, bleek achteraf, zouden die het overleefd hebben.
Desalniettemin moest na het ongeval onderzocht worden wat de oorzaak was. Daardoor kon New Shepard meer dan een jaar lang niet vliegen. Nadat ingenieurs de technische problemen konden oplossen, kon een onbemande New Shepard in december vorig jaar voor het eerst terug naar de ruimte.
De raket
De New Shepard is een volledig herbruikbare raket die in staat is om verticaal te landen. Het voertuig kan niet hoog genoeg raken om objecten in een baan rond de aarde te plaatsen, maar kan wel voor korte tijd de rand van de ruimte bereiken. In de capsule bovenaan de raket kunnen maximaal zes mensen zitten, die tijdens een vlucht enkele minuten lang gewichtloosheid ervaren. Het is niet bekend hoeveel een ticket voor een vlucht kost.
Blue Origin werkt aan een opvolger van de New Shepard, de New Glenn. Die raket moet meerdere trappen krijgen en wel in staat zijn om objecten in een baan rond de aarde te plaatsen. De New Glenn moet concurreren met onder meer de Falcon Heavy van SpaceX en moet grotendeels herbruikbaar zijn.
Meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.