Koopgids: de beste iPad voor elke gebruiker

©Apple

Koopgids: de beste iPad voor elke gebruiker
24 mei om 16:55

Apple vernieuwde onlangs de bovenkant van de iPad-lijn met nieuwe Air- en Pro-modellen. De gewone iPad werd goedkoper en zo staat de volledige iPad-lijn er weer anders bij. Dan rijst de vraag: wat is de beste iPad voor mij, op dit moment? We zetten het op een rijtje.

De nieuwe iPads zijn indrukwekkend, en toch was Bright-hoofdredacteur Erwin niet onverdeeld onder de indruk. Wel is het overzicht van iPads wat overzichtelijker geworden door de nieuwe iPads. Dat leidt volgens ons tot deze aanraders:

iPad: de beste iPad voor de meeste mensen

De iPad-lijn lijkt steeds meer op het menu van een snackbar: small, medium en large. De gewone iPad zou dan de optie small zijn – niet qua formaat, da's de iPad mini, maar wel qua prijs. En ook omdat small vaak ook gewoon prima is: meer is niet altijd beter. Daar komt bij dat deze iPad in prijs is verlaagd: bij Apple is 'ie er nu voor 439 in plaats van 589 euro en bij sommige winkels duikt de prijs al onder de 400 euro.

Voor dat geld krijg je hetzelfde fraaie ontwerp dat eerder naar de Pro en Air kwam: platte aluminium case met ronde hoeken, een scherm met ronde hoeken en met dezelfde resolutie als de 11 inch iPad Air: 1640 x 2360 pixels, met dezelfde helderheid van 500 nits. Het enige verschil: het scherm van deze iPad is niet gelamineerd, dus er zit wat ruimte tussen het glas en het scherm zelf. Dat maakt repareren goedkoper en in de praktijk valt het nauwelijks op – tenzij je vooral tekent op de iPad.

De A14 Bionic-chip in deze iPad zit ook in de iPhone 12. Niet de nieuwste chip dus, maar ook zeker geen traag ding. En zuinig, zodat de iPad een lange accuduur heeft. De chip is wel het grootste compromis dat je doet, maar dat ligt vooral aan het gebruik. Voor veel mensen is de iPad in de eerste plaats een apparaat voor consumptie, en dan is deze gunstig geprijsde iPad een stuk slimmer dan de snellere maar ook duurdere iPad Air. Vraag jezelf af: ga ik veel werken op de iPad, en wil ik dan veel multitasken? Als het antwoord nee is, dan is deze iPad een uitstekende keuze. En werken, tekenen en meer kan prima op deze iPad, maar je zit wel sneller aan de limiet.

iPad Air: het eeuwige compromis

De iPad Air is wat ons betreft de vreemde eend in de bijt. Het is een uitstekend uitgeruste iPad, met loeisnelle M2-chip, enorme accuduur, ondersteuning voor de nieuwste Apple Pencil Pro en een mooie, dunne behuizing. Maar hij heeft ook dezelfde resolutie als die gewone iPad, en is even fel. Hij is maar een fractie lichter.

Toegang krijg je net als op de gewone iPad via de vingerscanner in de lock-knop op de zijkant – niet via Face ID zoals op de iPad Pro. En zo heeft de Pro nog een aantal fraaiigheden die je eigenlijk ook wel zou willen hebben.

Dat betekent niet dat de iPad Air geen bestaansrecht heeft, zeker niet. Zie het simpelweg als een snellere, iets fraaiere versie van de gewone iPad. Voor wie langer met dezelfde iPad wil doen, zwaardere apps wil draaien of wil multitasken is de iPad Air wel degelijk een prima keuze. Zelfs de indrukwekkende hover-functie werkt op deze nieuwste iPad Air: je ziet dan de schaduw van de Apple Pencil al op je scherm, voordat de punt contact maakt.

Maar met een prijs vanaf 719 euro is de iPad Air M2 echt de medium-keuze in het iPad-menu. Je krijgt een hoop, maar het blijft toch soort van een compromis waardoor vooral de large-optie er aantrekkelijker uitziet. Op veel vlakken komt de iPad Air overeen met de goedkoper instap-iPad, en het echte vuurwerk begint pas een eind verderop bij de iPad Pro. Van de andere kant: dit is misschien onze beroepsdeformatie en zoals ik eerder schreef: groter is niet altijd beter.

Hoewel: de iPad Air is er nu ook in 13 inch, vanaf 969 euro. Dan heb je een iPad die je prima als primaire computer kan gebruiken, ook qua schermformaat. En mogen we een extra compromis voorstellen: twijfel je over de 11-inch iPad Air M2, zoek dan eens naar zijn voorganger. Het model met de prima M1-chip zakt nu al onder de 600 euro, en doet in weinig onder voor dit nieuwe model. Je hebt een iets mindere chip, geen hover-functie met de Pencil en oja: de camera zit bij deze nieuwe Air op de lange kant.

iPad Pro: voor de veeleisende klant (of de hebberige)

Het paradepaardje in de iPad-lijn is peperduur, maar echt niet zomaar. Apple wordt nog weleens beschuldigd van het verkopen van gebakken lucht aan gewillige klanten, maar daar is hier zeker geen sprake van. De iPad Pro is duur, maar ook echt cutting edge. Het is het dunste Apple-apparaat ooit – niet alleen de dunste iPad, het dunste Apple-apparaat. Slechts 5,1 millimeter, of 5,3 bij het 11-inch exemplaar.

De M4-chip is de snelste die Apple tot nu toe gemaakt heeft. En dankzij die chip heeft het scherm twee oled-panelen op elkaar. Het is de eerste iPad met een oled-scherm, en het zijn er dus meteen twee. Dat scherm biedt een veel hoger contrast dan lcd en ook wat vollere kleuren – al vonden wij ze wat 'vettig' ogen: het zal een voorkeur zijn. De oled-schermen doen dankzij die tandem-opstelling van de panelen niet onder voor lcd qua helderheid: 1000 nits, met een piek van 1600 nits.

Ook de accessoires van de iPad Pro zijn fraaier, met een aluminium Magic Keyboard dat wél een functie-rij met escape-toets heeft. Geen enkele andere iPad nadert een MacBook dichter. Dat vinden wij nog weleens ingewikkeld – soms zouden we willen dat Apple een iPad zou maken met MacOS. Hij is snel genoeg, veelzijdiger, minstens zo draagbaar. En de troef, voor wie 'm neemt: het cellular-model met 5G maakt dat je met de iPad Pro overal gewoon doorwerkt.

Maar dan die prijzen: 1219 euro voor het 11-inch model, 1569 euro voor de 13-inch. Wie 5G wil betaalt 250 euro extra, en dan zit het Magic Keyboard of de Pencil Pro er nog niet eens bij. Dat beperkt de doelgroep behoorlijk. Je moet een specifiek soort gebruiker zijn om uit de iPad Pro te halen wat er in zit. Het is ontegenzeggelijk de large-optie op het menu van Apple, met alle voor- en nadelen.

De iPad mini: alleen als het niet anders kan

De iPad mini is een ontzettend geestige iPad die echt het gat opvult tussen de gewone iPad en de iPhone Plus of Max. Een best groot 8,3-inch scherm en ook bruikbaar met de Apple Pencil: de ideale compagnon voor bijvoorbeeld een arts of een monteur. In dat veld wordt de mini ook vaak gebruikt, want als werkmachine is dit schermpje toch echt net een slag te klein.

De iPad mini is een vreemde mix van dingen. De A15-chip is sneller dan die in de instap-iPad en het scherm heeft dan wel een iets lagere resolutie, maar wel een veel hogere pixeldichtheid: dat oogt weer scherper, fraaier in ieder geval. Maar met een prijs vanaf 609 euro, zit je weer zo dicht tegen de nieuwere iPad Air aan, dat je zegt: pak die dan.

Ook voor deze iPad mini is zeker een doelgroep, maar eigenlijk zou je het liefst willen zeggen: wacht nog even op de volgende. Dat kan helaas een lange zit worden, want het volgende exemplaar, mogelijk met oled-scherm, wordt pas in 2026 verwacht. Dus mocht je echt een iPad willen die in je binnenzak past, en geld is niet echt een bezwaar, dan kom je automatisch bij deze iPad mini uit.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.