© Apple

40 jaar Apple in Nederland: welke impact heeft het bedrijf gehad?

40 jaar Apple in Nederland: welke impact heeft het bedrijf gehad?

30 mei 2024 om 08:00

Dit jaar markeert een mijlpaal voor Apple: het bedrijf viert zijn 40-jarige bestaan in Nederland. Vanaf het begin in 1984 in Zeist, tot de huidige vestiging in het iconische Hirsch-gebouw in Amsterdam, heeft Apple een noemenswaardig pad van groei bewandeld.

Apple's Nederlandse avontuur begon in 1984 in Zeist met slechts zes medewerkers. In 1996 verhuisde het kantoor naar Bunnik om ruimte te bieden aan het groeiende personeelsbestand. De volgende grote stap kwam in 2010 met de verhuizing naar het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Deze locatie werd het kloppende hart van Apple's operaties in Nederland en de thuisbasis van de allereerste Apple Store in ons land.

De eerste Apple Store in Amsterdam opende haar deuren in februari 2012 en werd meteen een trekpleister. Tijdens de opening trok de opening lange rijen nieuwsgierigen die tot aan het Vondelpark stonden. De winkel bood de grootste ruimte in Europa om Apple-producten uit te proberen, met een team van 300 medewerkers die samen 14 talen spraken. Slechts een jaar later opende Apple een tweede winkel in Haarlem, gevolgd door een derde in Den Haag in 2014.

Impact van Apple is overal

Apple heeft door de jaren heen ook een impact gehad op de Nederlandse economie. Een prominent voorbeeld is de samenwerking met het Nederlandse bedrijf NXP, de technologiepartner achter de NFC-functionaliteit in de iPhone 6. Een ander samenwerkingsverband is er met Arco, een 120 jaar oud familiebedrijf uit de Achterhoek, dat meubels leverde voor het hoofdkantoor van Apple in Cupertino: enorme tafels die in het enorme ronde Apple Park staan.

In 2021 nam Apple daarnaast de klassieke muziekstreamingdienst Primephonic over, opgericht in Amsterdam. Dit leidde in 2023 tot de lancering van Apple Music Classical, een app speciaal ontworpen voor liefhebbers van klassieke muziek.

In Breda staat ook nog Daisy, de recyclingrobot van Apple. Daisy kan tot 200 iPhones per uur demonteren, waardoor waardevolle materialen volgens Apple efficiënter worden teruggewonnen dan via traditionele methoden. Er bestaan slechts twee van dit soort robots in heel de wereld. De andere bevindt zich in de Texaanse stad Austin.

"Het doel is om uiteindelijk producten te maken die uitsluitend uit gerecyclede componenten bestaan", zegt Frank Lenderink, Apple’s Director Environmental Initiatives voor Europa, Midden-Oosten, India en Afrika. "Elke partij kan de technologie achter Daisy gebruiken, ook onze concurrenten. Als bedrijf kunnen we de wereld niet alleen veranderen, daar hebben we de hele industrie voor nodig. Zij kunnen de technologie gratis ophalen."

Speciale afspeellijst

Ter ere van het 40-jarig jubileum kun je nu op Apple Music een speciale afspeellijst vinden die de creativiteit in de Nederlandse muziek viert. Ook heeft de App Store een selectie gemaakt van de beste apps van Nederlandse ontwikkelaars.

Bekijk de playlist hier en ontdek de beste Nederlandse apps hier.