©Unsplash

Nu kun je eindelijk een lachbandje genereren met AI

Nu kun je eindelijk een lachbandje genereren met AI

1 juni om 11:00

Je zou denken dat geluidseffecten er eerder waren dan de indrukwekkende beelden waarmee Sora, OpenAI's videogenerator, ons onlangs mee wist te imponeren. Toch lijkt er nu pas een tool beschikbaar te zijn om naast muziek ook effecten te genereren. Denk aan een tromgeroffel, een sirene of een flinke schaterlach.

Je film is natuurlijk niet compleet totdat je naast je AI-beelden ook geluidseffecten hebt die de scènes pas echt tot leven doen komen. Het duurde even, maar ElevenLabs heeft nu een tool ontwikkeld om ook dat soort geluiden te genereren. Volledig kunstmatig dus, zodat je als geluidstechnicus niet langer die microfoon hoeft mee te sleuren. Een simpele prompt voor "racemotor" zou voldoende moeten zijn om je actiefilm wat meer leven in te blazen. Nog even en je kunt zo'n beetje alle aspecten van filmproductie automatiseren. Of het ook net zo realistisch zal zijn, dat blijft nog even de vraag.

Muziek in de oren

Naast geluidseffecten van bijvoorbeeld tjilpende vogels of brekende golven, kun je ook instrumentale muziekfragmenten genereren door prompts als "gitaarloop," "jazzsaxofoonsolo," of "technoloop". Deze zijn beperkt tot 22 seconden. Dat solo-album kun je vooralsnog vergeten, maar er zijn veel andere AI-tools om muziek mee te maken, zoals Suno. Bovendien zijn die ook een stuk geavanceerder. Mocht je toch voor ElevenLabs gaan, dan zul je als gratis gebruiker wel ElevenLabs als bron moeten vermelden bij je werk. Tip: bewaar die gewoon voor je aftiteling, die bekijkt tenslotte toch haast niemand.

Voor of tegen de creatieve industrie

ElevenLabs laat weten dat zijn AI is getraind op materiaal van Shutterstock, waar het de licenties voor bezit. Deze geluidsfragmenten zijn gebruikt als trainingsmiddel om vervolgens een groot scala aan geluiden te creëren, allemaal gebaseerd op hun oorspronkelijke brongeluid. Daarnaast zegt het bedrijf dat het onder meer gameontwikkelaars, filmproducenten, content creators en marketeers heeft gevraagd om de tool als eerste uit te proberen. Ze kunnen er geen heel omstreden dingen mee doen, want ook deze AI-tool is gecensureerd. Zo mag je bijvoorbeeld geen geluiden genereren die een bedreiging vormen voor mensen of gebruikt kunnen worden voor fraude en andere verkeerde doeleinden. Of ook ASMR daaronder valt, zal nog moeten blijken.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.