©Quatt

Deze Nederlandse airco koppel je aan je radiator, en koelt via je warmtepomp

Deze Nederlandse airco koppel je aan je radiator, en koelt via je warmtepomp

4 juni om 09:25
Laatste update: 4 juni om 15:06

Airco's zijn fijn, maar installatie is ingrijpend of lelijk. Het Nederlandse Quatt heeft een alternatief, waarbij de warmtepomp het koelwerk doet, en je bestaande verwarmingsradiator voor het leidingwerk zorgt.

'Traditionele' airco's zien we steeds vaker in Nederland, door de toename aan hittegolven in de zomer. Maar zo'n systeem is duur, de installatie is redelijk ingrijpend en/of je hebt gasleidingen over je muren lopen. En dan komt er ook nog eens een extra unit in je tuin of op je dak te staan. Terwijl: een warmptepomp kan ook gewoon koelen. Alleen gebeurt dat vaak niet, omdat er dan problemen zijn met de afvoer van de condens.

Het Nederlandse Quatt denkt de oplossing te hebben gevonden, en heeft zelfs al een patent aangevraagd. De Quatt Chill heeft het formaat van een bijzettafel en ziet eruit als een hippe luchtververser. Alleen koelt dit apparaat de ruimte ongeveer zoals een airco dat doet. Ook hier wordt de warmte binnen aan de lucht onttrokken, naar buiten vervoerd en daar afgegeven aan de buitenlucht door de warmtepomp.

Een paar verschillen met een klassieke airco

Waar een klassieke airco werkt met koelmiddel, gebruikt de Quatt Chill het water in de leidingen van je normale verwarmingsradiator voor het transport van die warmte. Als je een warmtebatterij van Quatt hebt, dan wordt de onttrokken warmte daar opgeslagen: kun je er later weer milieuvriendelijk van douchen. De retourleiding kan dus ietsjes warmer worden door het terugsteuren, maar volgens Quatt is dat temperatuurverschil verwaarloosbaar.

Je hebt dus niet te maken met de condensproblemen die je normaal wel zou hebben bij koelen met een warmtepomp: de software van Quatt zorgt ervoor dat het water in de leidingen nooit te koud wordt. Laat je namelijk je warmtepomp in de zomer koud water de radiatoren in pompen, dan worden de radiatoren en buizen allemaal kletsnat – als een blikje dat je uit de koelkast hebt gehaald.

Waterbakje zoals een wasdroger

Bij het onttrekken van warmte, wordt ook vocht aan de lucht onttrokken. Die condens wordt in de Quatt Chill zelf opgeslagen, in een verwijderbaar bakje. Dat moet je zo nu en dan zelf legen, zoals bij een wasdroger. En in de winter kan de Quatt Chill ook worden gebruikt als een luchtverwarming, om ruimtes snel op temperatuur te krijgen. Dat kan handig zijn voor ruimtes die je niet de hele dag gebruikt, maar juist een paar keer in de week, zoals een werkplek op zolder. De Quatt Chill kan zo'n ruimte wanneer nodig snel koelen of verwarmen, en staat de rest van de tijd uit.

De Quatt Chill is vanaf de lente van 2025 leverbaar en kost 1.099 euro per unit, inclusief een aansluitpunt. "De klant hoeft ons product alleen maar in de radiator te klikken met een connectie die wij voor de klant maken", aldus Marijn Flipse, CEO en oprichter van Quatt. "Omdat Quatt Chill gebruikmaakt van de bestaande infrastructuur van het verwarmingssysteem zijn er ook geen extra buitenunits, leidingen of aanpassingen aan de woning nodig."

Meer warmtepompen en mis niets met onze Bright-app.