© Unsplash

Kan AI eindelijk een eind maken aan resistentie tegen antibiotica?

Kan AI eindelijk een eind maken aan resistentie tegen antibiotica?

5 juni 2024 om 20:50

Elk techbedrijf is tegenwoordig met kunstmatige intelligentie (AI) bezig. Maar ook in de medische sector wordt de technologie steeds meer gebruikt. AI is nu ook in staat om nieuwe antibiotica te ontdekken, wat een belangrijk probleem in de medische wereld zou kunnen helpen oplossen.

In een studie die in vakblad Cell werd gepubliceerd, beschrijven wetenschappers hoe zij een machine learning-algoritme hebben gebruikt om nieuwe antibiotica te vinden. Het algoritme werd gebruikt om bijna een miljoen moleculen te ontdekken in microben die voordien verborgen waren gebleven. Door een aantal van die moleculen te onderzoeken, werd een groot aantal kandidaten voor antibiotica gevonden.

In totaal werden 100 van de ontdekte moleculen getest, om te zien of ze bacteriën kunnen doden. Bij 79 moleculen was dat voor minstens één soort bacterie het geval. Indien dat kan worden doorgetrokken naar de miljoen ontdekte moleculen, betekent dit dat er honderdduizenden potentiële antibiotica zijn ontdekt. 

Meer dan een miljoen doden per jaar

César de la Fuente, een van de auteurs van de studie, zegt aan The Guardian dat dit de ‘grootste inspanning ooit om antibiotica te ontdekken’ is. Zonder AI zou dit onderzoek vele jaren in beslag hebben genomen, zegt de wetenschapper verder. De la Fuente en zijn collega’s hebben de gegevens en de code die gebruikt werden vrijelijk toegankelijk gemaakt voor iedereen. Door dat te doen, hopen zij ‘de wetenschap te bevorderen en de mensheid te helpen’.

De studie is belangrijk omdat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. Daardoor worden infecties die vroeger gemakkelijk te behandelen waren, levensbedreigend. Antibioticaresistentie veroorzaakt jaarlijks meer dan een miljoen doden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan dit tegen 2050 oplopen naar 10 miljoen doden per jaar

Meer wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.