©BostonDynamics

De nieuwe drugshonden van de Nederlandse politie zijn robots

De nieuwe drugshonden van de Nederlandse politie zijn robots

7 juni om 19:00

De Nederlandse politie heeft haar handen vol aan de drugscriminaliteit in ons land. Om drugslabs nog efficiënter en veiliger te onderzoeken, heeft de politie nieuwe medewerkers aangesteld: robothonden. En niet de eerste de beste, maar Spot, van Boston Dynamics.

Deze robothonden werken niet zoals de pluizige, echte drugshonden van de politie. Ze kunnen namelijk niet ruiken. Wel kunnen ze helpen om drugslabs binnen te vallen. Zo lopen de agenten minder risico, bijvoorbeeld als er gevaarlijke chemische stoffen in een pand aanwezig zijn. Ook explosies kunnen voorkomen bij het oprollen van zo’n drugsfabriek, waardoor het geschikter is om hiervoor robots in te zetten dan echte agenten of honden. De politie gebruikt sinds 2021 de Spot-robothond van Boston Dynamics, die op afstand wordt bestuurd door zijn partner. Echter zijn er nu veel meer technische innovaties gekomen op Spot, waaronder de mogelijkheid om verschillende soorten terrein te bewandelen en extreme temperaturen aan te kunnen, waardoor de politie graag meer Spots in de arm neemt.

Spot, de nieuwe politieagent

Het binnenvallen van zo’n drugslab gebeurt vaker dan je denkt. De Nederlandse politie alleen al heeft er minstens drie tot vier keer per week wel een op het programma staan. Tegen New Scientist zegt Simon Prins van de politie: “Als het lab werkend is en je stopt het, dan heb je kans dat iets explodeert. Normaal dragen mensen dan beschermende kleding, maar ze kunnen niet zo snel werken: maar 20 minuten.” Een robothond kan door kleinere gangen lopen dankzij de camera’s en sensoren aan boord. De agent met de controller in de handen bedient zijn robotarm (zijn ‘hoofd’) om specifieke taken uit te voeren. De robothonden kunnen bijvoorbeeld ook heel goed het pand in kaart brengen, gevaarlijke chemische stoffen waarnemen en controleren of het pand wel leeg is.

Boston Dynamics heeft Spot uitgerust met enorm veel sensoren en mogelijkheden om metingen te doen, waaronder warmte en straling. Het hangt helemaal van het werkveld af waar Spot wordt ingezet. Maar in ieder geval is de Nederlandse politie binnenkort het nieuwe thuis van meerdere (haarloze) Spots, waardoor er minder agenten gewond hoeven te raken bij het ontmantelen van drugslabs.

Meer robots en mis niets met onze Bright-app.