©Netflix

Vermeend stalker uit Baby Reindeer klaagt Netflix aan voor 160 miljoen euro

Vermeend stalker uit Baby Reindeer klaagt Netflix aan voor 160 miljoen euro

7 juni om 22:00

Het zou de grootste leugen in de geschiedenis van televisie zijn, zeggen de advocaten van de vrouw die in de Netflix-serie Baby Reindeer wordt weggezet als stalker. De serie, die het volgens maker Richard Gadd, waargebeurde verhaal vertelt over een vrouw die hem stalkte, is een groot succes. Een succes waar Gadds ex Fiona Harvey niet blij mee is. Ze wil geld zien: 160 miljoen euro.

De Schotse vrouw is zelf niet te zien in de serie, maar ze wordt gespeeld door Jessica Gunning (en heet Martha Scott in de serie). Baby Reindeer gaat over een barman/comedian die een korte romance met een vrouw beleeft, die hem vervolgens niet met rust kan laten. Ook overkomen hem meer verschrikkelijke gebeurtenissen, maar het stalken voert de boventoon. Gadd zou zelfs de echte berichten van Harvey hebben gebruikt in de serie. 

Verspreidt Netflix leugens?

Harvey is er niet blij mee. Ze zegt dat er grote leugens worden verspreid om maar beroemd te worden en dat die haar reputatie, karakter en haar leven volledig hebben geruïneerd. In de serie wordt haar naam nooit genoemd, ze is wel zelf op televisie geweest om een interview te geven over de serie. Gadd heeft tegen The Guardian gezegd dat Baby Reindeer emotioneel gezien waar is: “Ik werd ernstig gestalked en misbruikt, maar we wilden het kunstig houden en de mensen beschermen waarop het gebaseerd is. Harvey zegt dat hij leugens over haar verteld: ze is niet twee keer schuldig bevonden aan stalking en heeft hem niet seksueel aangevallen, stelt ze.

Netflix zegt dat het deze kwestie met hand en tand wil verdedigen en dat het meent dat Richard Gadd het recht heeft om zijn verhaal te delen. Daar denkt Harvey anders over: ze vindt dat Netflix niks heeft gedaan om te checken of de geschetste gebeurtenissen wel kloppen. Het is nu de vraag of het kunst is, of een waargebeurde vertelling. Misschien wordt het nog lastig door Netflix dat erbij heeft gezet dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In ieder geval is het een leerzaam verhaal over privacy, dat Gadd waarschijnlijk mede om educatieve redenen wilde vertellen, naast te laten zien hoe het is voor slachtoffers van stalking.

Het is afwachten of de rechtszaak inderdaad zal uitwijzen dat Harvey een poot heeft om op te staan, of dat dit weer een manier is om zich in Gadds leven te mengen. Mocht je de serie nog niet hebben gezien, dan is het -ook los van deze rechtszaak- een interessante optekening over een slachtoffer van stalking en de enorme impact die dit op een mensenleven kan hebben.

Lees meer over streaming en abonneer je op een van onze nieuwsbrieven.