©Unsplash

Aardbevingen? NASA gaat op zoek naar maanbevingen

Aardbevingen? NASA gaat op zoek naar maanbevingen

7 juni om 23:00

Op aarde kennen we de bevingen die ontstaan door platen die verschuiven, en gaswinning, maar de maan beeft er ook aardig op los. Regelmatig komen maanbevingen voor en NASA gaat daar nu meer onderzoek naar doen.

NASA wil alles weten over de maan, want het hoopt er over een tijd op vaste basis astronauten neer te zetten. Er wordt al gewerkt aan een manier om energie op te wekken, een 4G-verbinding en zelfs een soort magnetische treinrails. Er schuilt echter ook gevaar op de maan. Niet alleen de bizarre temperaturen die 120 graden boven nul kunnen zijn en 179 graden onder nul. Dat krijg je zonder atmosfeer. Maar wat je ook op de maan aantreft, dat zijn maanbevingen. 

Seismometers op de maan

Daarvoor stuurt NASA twee seismometers naar de achterkant van de maan. NASA heeft het niet alleen als doel om de veiligheid van astronauten te checken, maar ook wil het hierdoor meer leren over de samenstelling van de maan. Ze komen beide op 500 kilometer van de zuidpool te liggen in een diepe krater waar ooit een meteoriet is ingeslagen. Ze zijn niet de eerste seismometers op de maan, want tijdens Apollo werden die ook geplaatst, maar dat was op een andere plek. Ook zijn die al tientallen jaren niet meer in werking. 

Nu kunnen we bovendien voordeel halen uit de technologische ontwikkelingen die elkaar in een rap tempo opvolgen. De nieuwe seismometers zijn dan ook uitgerust met veel meer mogelijkheden en zijn gevoeliger dan hun voorgangers. Dat is belangrijk, want ze kunnen daarmee ook de inslag van micrometeorieten meten en die kunnen een gevaar vormen voor de astronauten. Zo leren we straks van deze meters hoe vaak die kleine meteorieten inslaan en hoe vaak. Let wel, het gaat hier om kiezelstenen. Echter kunnen die vrij hard aankomen, helemaal omdat de maan geen atmosfeer heeft en er dus weinig wordt afgeremd. 

Maanbevingen

De twee seismometers arriveren in 2026 op de maan, want ze worden nog ontwikkeld. Hopelijk kunnen ze ook antwoord geven op een vraag die al in Apollo-tijd is ontstaan: zijn er wel bevingen op de achterzijde van de maan? De oude seismometers hebben dit namelijk nagenoeg niet geregistreerd. In 2026 moet het FSS (Farside Seismic Suite) worden gelanceerd en het zou 4,5 maand moeten werken. Het zijn dus geen apparaten van de lange adem, maar dat is niet erg: het idee dat we straks zoveel meer informatie hebben over de maan, is het waard.

Lees meer over de maan of abonneer je op onze gratis nieuwsbrief.