Bouwbedrijf BAM Wonen wil alleen nog groene huizen bouwen

©BAM Wonen

Bouwbedrijf BAM Wonen wil alleen nog groene huizen bouwen
17 juni 2024 om 16:26
Update: 19 juni 2024 om 15:13

Gerrit Hiemstra nam vorig jaar na bijna 25 jaar als weerman afscheid bij de NOS. Vanwege zijn klimaatzorgen wilde hij zich meer inzetten op het gebied van klimaatvriendelijk bouwen. En dat willen er meer: bouwbedrijf BAM Wonen gaat alleen nog maar zulke biobased huizen gaan bouwen.

Weerman Gerrit Hiemstra zit al zij hele carrière met zijn neus bovenop het klimaat, en heeft het zien veranderen. Hij moest steeds wat extremer weer aankondigen, terwijl de klimaat-ontkenners hem op sociale media lastigvielen met hun twijfels – nog steeds overigens. Dat lijkt Hiemstra niet te deren: integendeel, hij wil echt iets doen om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Volgens Hiemstra kunnen we dat doen door 'biobased' te bouwen: met natuurlijke materialen, in plaats van met steen en cement.

Bouw-reus BAM is het met hem eens, schrijft Change.inc. Tijdens vastgoedbeurs Provada liet BAM Wonen weten alleen nog maar houten woningen in de markt te gaan zetten, ook biobased zoals het huis van Gerrit Hiemstra maar wel zelf door BAM ontwikkeld. De weerman zelf woont in zo'n huis. "Het skelet is gemaakt van hout en de buitenmuren zijn opgebouwd met hennepblokken", aldus Hiemstra. "Naast duurzaam is het vooral ook comfortabel wonen. Hout is een natuurlijk materiaal dat warmte en kou gemakkelijk opslaat. Het voelt warm aan en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Ik zou niet anders meer willen."

Groener en nog sneller ook

Bouwbedrijf BAM ziet op meerdere manieren brood in biobased bouwen. Ten eerste is het een duurzaam en relatief betaalbaar bouwmateriaal. Het isoleert goed en het is bovendien licht: fijn nu de bouw steeds meer wil overstappen op elektrische machines op de bouwplaats. Die stoten geen CO2 uit – soms noodzakelijk om überhaupt te kogen bouwen – maar zijn nog niet altijd zo krachtig als machines op brandstof.

Daar komt nog bij dat in hout CO2 zit opgeslagen. Alle bomen die we laten groeien, nemen CO2 op en zolang we dat niet verbranden, blijft het in het hout opgeslagen. "Houtbouw zorgt voor een CO2-reductie van 50 procent", zegt commercieel manager Romy Ran van BAM tegen Change.inc. "Een traditionele woning van steen stoot 50 ton CO2 uit tijdens het bouwproces. Bij het bouwen van een houten woning is dat 25 ton. Maar dat niet alleen: een houten woning slaat ook CO2 op."

Overgangsperiode

De biobased-huizen van BAM worden gebouwd naar het woonconcept Flow, een combinatie van houtskeletbouw en massieve houtbouw. De isolatie maakt BAM niet van hennep zoals Hiemstra, maar van cellulose, dat ook veel wordt gebruikt voor papier en karton – het staat ook wel bekend als 'houtpulp'. Een huis van hout en hout dus, met een gevelbekleding van minerale gevelstrips. Die worden gebakken 70 graden, terwijl voor bakstenen 1000 graden nodig is: weer een energiebesparing.

De houten woningen worden in Nederland gemaakt en als modules geleverd, die op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Dat werkt lekker snel: "De bouwtijd is zo’n drie maanden", zegt Ran. "Dat is 75 procent sneller dan de traditionele bouwtijd. Doordat de huizen in de fabriek worden geproduceerd, wordt het bouwproces sneller en efficiënter. Dat verlaagt de kosten aanzienlijk en komt de betaalbaarheid van de woningen ten goede."

BAM maakt al Flow-woningen in onder andere Doetinchem en Barendrecht. En dat moet voortaan de standaard worden, want BAM wil niet meer anders. "Alle nieuwe projecten die we doen, bestaan uit deze duurzamere woningbouw", stelt het bedrijf. "We werken nog oude projecten af, waardoor we nu in een soort overgangsperiode zitten. Dit woonconcept is duurzamer, sneller en bovendien betaalbaarder. We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is."

Meer duurzaamheid en mis niets met onze Bright-app.