Kan jij een gekloonde stem herkennen? Meer dan de helft van de Nederlanders niet

©Unsplash

Kan jij een gekloonde stem herkennen? Meer dan de helft van de Nederlanders niet
19 juni 2024 om 12:56
Update: 19 juni 2024 om 14:41

Meer dan de helft van alle Nederlanders is niet in staat om een echte stem te onderscheiden van een gekloonde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksoverheid. Bijna niemand slaagt erin om gekloonde stemmen met zekerheid te herkennen.

Aan het onderzoek deden 1.046 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers drie gekloonde geluidsfragmenten te horen die de stem van radiopresentator Ruud de Wild nabootsten. Daarna kregen zij twee versies met dezelfde inhoud te horen. Een ervan was ingesproken door de Wild, de andere was met behulp van kunstmatige intelligentie gekloond.

Meer dan de helft van de respondenten kon geen onderscheid maken tussen de twee, zelfs wanneer zij wisten dat een van de fragmenten nep was. Zo’n 83 procent zei het lastig te vinden om te achterhalen of een stem al dan niet gekloond was. Slechts 4 procent kon een gekloonde stem met zekerheid herkennen.

Wat ook uit het onderzoek blijkt, is dat 5 op de 6 Nederlanders denkt dat stemkloon-technologie in de toekomst gebruikt gaat worden om mensen te bedriegen. Dat gebeurt vandaag de dag al, maar dan vooral in Engelstalige landen. De technologie is nu echter ook in staat om Nederlandse stemmen na te bootsen. Ook de Rijksoverheid verwacht dat criminelen daar steeds meer gebruik van zullen maken in ons land.

Tips om niet in de val te trappen

Om niet bedot te worden, geeft de Rijksoverheid alvast wat tips mee. Als je een bericht krijgt dat gepaard gaat met veel emotie of waarin je onder druk wordt gezet om iets te doen, moet je op je hoede zijn. “Een makkelijke vuistregel is, zodra je een beslissing moet nemen die onomkeerbaar is zoals het overmaken van geld of het delen van vertrouwelijke informatie, dat je dan een stapje terug doet en de informatie op andere wijze probeert te verifiëren. Ook als je die persoon goed kent”, zegt Manon den Dunnen, Strategisch Specialist Digitaal bij de Politie, in een persbericht.

Als je twijfelt aan de identiteit van een afzender, stuur of bel je die persoon best ook eens via het nummer in je contactenlijst. Indien je dat niet hebt, vraag je het best aan je familie of andere naasten die het wel hebben. De Rijksoverheid adviseert om nooit te bellen naar het nummer dat contact met je opnam als dat niet al in je contactenlijst stond. Als je toch aan de lijn bent met een persoon, vraag je ook best iets dat enkel de echte persoon kan weten, bijvoorbeeld een gedeelde herinnering die je met hen hebt.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.