EU stelt wet voor die massaal scannen van berichten mogelijk moet maken

©Unsplash

EU wet massaal scannen berichten
19 juni om 20:33

De EU maakt zich druk over allerlei zaken en met name tech. Sommige wetsvoorstellen liggen voor de hand en krijgen weinig weerstand. Het voorstel waarover nu gesproken wordt heeft dat wel.

De Europese Unie is aan een kruistocht bezig tegen het seksueel misbruik van kinderen. In deze donkere wereld spelen chatapps een belangrijke rol. Hier worden de beelden en links naar sites uitgewisseld. 

Berichten lezen

Als je als wetgevende instantie kan uitvinden wie de beelden verstuurd en uiteindelijk maakt, dan ben je dicht bij het oprollen van een netwerk. Om dit te kunnen bewerkstelligen moeten alle berichten die worden vestuurd gelezen kunnen worden. Dat kan niet zomaar, dat moet wettelijk geregeld worden.

Er zijn, logisch, heel veel tegenstanders van deze wet. Afgezien van de schending van de privacy van de gebruiker en het eventueel faciliteren van massasurveillance zijn er ook wat technische haken en ogen.

Er is namelijk een grote contradictie in de plannen van de EU. Men is namelijk een groot voorstander van encryptie, logisch. Deze techniek maakt de berichten onleesbaar wanneer ze worden verstuurd naar de ontvanger. Maar hoe ga je dan als overheid deze berichten controleren op strafbare inhoud?

De oplossing van de EU is op zijn minst gezegd ‘sketchy’. Men stelt namelijk voor de content (foto, video en links, geen tekst) te controleren voordat het wordt encrypted door een WhatsApp of Signal. De gebruiker moet hiervoor toestemming geven, doet dat hij of zij dat niet dan kunnen er geen foto's, video's en liks worden verstuurd.

Gevaarlijk

Dit zou betekenen dat wanneer het bericht gemaakt wordt er ‘iemand of iets’ meekijkt naar wat er verstuurd gaat worden. Dit is natuurlijk vragen om problemen en omzeilt het, zoals de EU zelf zegt, het fundamentele recht op privacy.

Collega Andrei vond een mooie analogie. Het is alsof PostNL belooft niet je post te lezen wanneer het verstuurd wordt, maar een postbode naast je bureau zet die controleert wat je in de envelop stopt. Mooi gevonden. 

Het doel heiligt niet de middelen

Het doel van het voorstel is het opsporen van het misbruik van kinderen. Niemand zal dit doel betwisten. De vraag is alleen of dit de manier is om dit te voorkomen. Alleen al omdat groeperingen die niet zoveel vertrouwen hebben in de goede bedoelingen van de EU, vermoeden dat het een dekmantel is voor massasurveillance door de overheid.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.