App Store-regels 'onvoldoende': EU beschuldigt iPhone-maker van machtsmisbruik
De Europese Commissie beschuldigt Apple nu officieel van machtsmisbruik. Volgens Brussel blijft Apple ook met de nieuwe App Store-regels zijn concurrenten benadelen, en dus wordt weer nader onderzoek ingesteld. Daarbij loopt Apple het risico op een miljardenboete.
De App Store werd de afgelopen maanden in Europa verder opengesteld dan ooit tevoren. In de EU is het nu mogelijk om appwinkels van derden te installeren en ook apps rechtstreeks vanaf websites. Apple moet dat toestaan volgens de Digital Markets Act (DMA)-regels van de EU. Maar Apple kwam met een extra controle: ontwikkelaars en bedrijven die apps buiten de App Store om aanbieden, moeten alsnog voor een keuring langs Apple, om een basisveiligheid te garanderen. Die keuring kost geld, en daarmee voldoet Apple volgens de Europese Commissie alsnog niet aan de regels.
De Europese Commissie meldt nu aan Apple dat het de DMA alsnog schendt. 'Apple belemmert ontwikkelaars van het vrijelijk sturen naar alternatieve kanalen voor aanbiedingen en inhoud', aldus de Europese Commissie. Ook wordt de 'Core Technology Fee' van Apple onderzocht: de verplichte kosten die appmakers betalen als zij hun apps buiten de App Store om aanbieden.
EC: 'Nog geen sprake van vrije sturing'
"Ons voorlopige standpunt is dat Apple het vrije verkeer niet volledig toestaat", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager. "Zulke vrije sturing is de sleutel om ervoor te zorgen dat app-ontwikkelaars minder afhankelijk zijn van de app-winkels van gatekeepers en dat consumenten op de hoogte zijn van betere aanbiedingen. De gemeenschap van ontwikkelaars en consumenten staan te popelen om alternatieven voor de App Store aan te bieden. We zullen onderzoeken om ervoor te zorgen dat Apple deze inspanningen niet ondermijnt."
Apple is onder de DMA-regels een zogenoemde 'gatekeeper'. Zo'n poortwachter heeft volgens de EU een dermate grote invloed op de markt, dat er extra eisen worden gesteld. Daarom moet Apple dus de toegang tot iOS openstellen buiten zijn App Store om, en moet Apple het toestaan dat apps aankopen en abonnementen aanbieden buiten het betaalsysteem van Apple om. Via Apple's systeem betalen appmakers 15 tot 30 procent commissie aan Apple, als zij 1 miljoen gebruikers of meer hebben. Volgens Apple zorgt die constructie voor een eerlijkere App Store, waarbij de sterkere schouders de zwaardere lasten dragen.
'Tegenstander in de kleedkamer opgesloten'
Eurocommissaris Vestager onthulde de nieuwe stap tijdens een DMA-bijeenkomst in Amsterdam, waarbij Nederlandse media aanwezig waren. Vestager zei daarbij dat er een paar bedrijven met heel veel macht zijn, waardoor concurrenten worden weggedrukt. "In voetbaltermen kun je het zo zeggen", aldus Vestager. "Het is makkelijk winnen als de tegenstander niet eens het veld opkomt, omdat je ze hebt opgesloten in de kleedkamer", meldt NU.nl.
Op het niet naleven van de DMA-regels staat een potentiële miljardeboete. Die kan namelijk oplopen tot 20 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf. In het geval van Apple lag die omzet vorig jaar op 383 miljard dollar. Het gevolg van die dreiging is dat Apple nu voorzichtiger is met het uitbrengen van nieuwe functies. Zo lijken veel nieuwe iOS 18-functies, waaronder Apple Intelligence, in eerste instantie niet naar de EU te komen. Apple zou eerst zeker willen weten dat het de DMA niet schendt, waardoor wij hier wat langer moeten wachten.
Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.