©Lenneke Kuijer

Slimme thermostaat BRYS van TU Eindhoven laat lichaam wennen aan teperaturen

Slimme thermostaat laat ons lichaam aan de seizoenen wennen en bespaart zo stroom

25 juni 2024 om 16:11

Een slimme thermostaat die meer doet dan mikken op één temperatuur: dat is BRYS, ontworpen door universitair docent Industrial Design Lenneke Kuijer. BRYS laat de gebruiker wennen aan de temperatuur van het seizoen en bespaart zo energie.

De BRYS-thermostaat doet meer dan streven naar één temperatuur, zoals gewone thermostaten. BRYS mikt op een breder bereik van temperaturen: mensen leven immers al eeuwen onder zo'n breed bereik. En dus stel je niet '20 graden' in, maar een bereik van bijvoorbeeld 19 tot 24 graden. Pas als het warmer of kouder dreigt te worden, grijpt BRYS in door te koelen of verwarmen.

Gaandeweg helpt BRYS de gebruiker te wennen aan een groter temperatuurbereik. Dat gebeurt met stapjes van 0,1-0,5 graad per dag, tot je kan wennen aan een bereik van 17 tot 28 graden. Het idee is dat je je zo prettiger gaat voelen bij een groter bereik aan temperaturen, zodat je dus minder snel hoeft te verwarmen of te koelen. Daarnaast geeft BRYS tips om de binnen-temperatuur passief te sturen met bijvoorbeeld

'Niet iedereen wil het 20 graden hebben'

Je lichaam went immers aan de heersende temperatuur om je heen, dat is bekend. Bij de eerste zonneschijn lopen Nederlanders in een korte broek, terwijl Spanjaarden dan nog hun trui aanhouden. En als een gemiddelde Nederlander loopt te puffen, is een Spanjaard de hitte gewoon gewend. Nu we steeds vaker airco's nemen door de warmere zomers, leren we onze lichamen juist niet aan de omstandigheden te wennen, zegt Lenneke Kuijer.

De universitair docent Industrial Design van de TU Eindhoven deed onderzoek naar temperatuur-comfort, en schrok toen van de overtuiging van de airco-branche. "Zij hadden vaste aannames over mensen zoals ‘iedereen wil altijd een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden.’ Maar daar zetten onderzoekers al heel lang vraagtekens bij. Niet alleen omdat dat alleen maar steeds meer energie zou kosten, maar ook omdat het niet per se waar is", aldus Kuijer.

Concept wordt nu onderzocht

BRYS is nu nog een concept, maar dus wel wetenschappelijk onderbouwd. Het concept wordt nu verder opgepakt door TNO. Ook zijn het onderzoek en de resultaten zijn heel bewust onder een Creative Commons-licentie ondergebracht. Het ontwerp en de modellen mogen daarom door iedereen gebruikt worden.

Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.