© Korea Research Institute of Standards and Science (KRISS)

Dit materiaal haalt energie uit piepkleine trillingen

Dit materiaal haalt energie uit piepkleine trillingen

26 juni om 13:05

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat microscopische trillingen kan opvangen en versterken. Dat maakt het mogelijk om genoeg energie te produceren om kleine apparaten aan te drijven. Vooral in de medische sector kan dat nuttig zijn.

De technologie maakt gebruik van de kleine trillingen die overal om ons heen aanwezig zijn. Het oogsten van trillingsenergie om kleine apparaten van stroom te voorzien, is geen nieuw concept. Het voornaamste voordeel van de technologie is dat de stroombron altijd stroom kan produceren – 24 uur per dag, 7 dagen per week – in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnepanelen.

Maar tot nu toe is stroom uit trillingen nog niet interessant genoeg. Dat komt vooral omdat de hoeveelheid stroom die kan worden opgewekt zeer laag is. Ook de productiekosten zijn relatief hoog.

Vier keer zoveel stroom

Onderzoekers uit Zuid-Korea hebben nu vooruitgang geboekt met het oplossen van dat eerste probleem. Dat blijkt uit een studie die zij eerder dit jaar publiceerden in het vakblad Mechanical Systems and Signal Processing. Het materiaal dat zij ontwikkelden, vangt microscopische vibraties op en versterkt ze met een factor 45. Daardoor wordt het mogelijk om vier keer meer stroom te produceren op dezelfde oppervlakte dan oudere versies van de technologie.

Volgens de onderzoekers heeft het materiaal een aantal mogelijke toepassingen. De vorm van het materiaal kan makkelijk aangepast worden, waardoor het in verschillende vormfactoren kan passen. Mogelijke toepassingen zijn biomedische sensoren, sensoren in gebouwen of bruggen en andere internet-of-things-toepassingen.

Lees meer over energie en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.