©Canva

ChatGPT weet straks alle 101 jaar van TIME-magazine

ChatGPT weet straks alle 101 jaar van TIME-magazine

29 juni om 18:01

Een iconische samenwerking in de wereld van AI: de moderne technologie van OpenAI krijgt toegang tot de content van een vrij oud medium: TIME-magazine. Hiermee heeft het toegang tot archieven van 101 jaar oud. 

Het blijft een spanningsveld: AI en de journalistiek. Soms maken uitgevers afspraken over het trainen en gebruiken van artikelen in een AI-chatprogramma, terwijl schrijvers hier niets van weten. Een nieuwe afspraak is dat TIME-magazine met OpenAI gaat samenwerken, waarmee ChatGPT toegang krijgt tot 101 jaar aan artikelen. Het techbedrijf wil hiermee ChatGPT verbeteren.

OpenAI en TIME

TIME krijgt op zijn beurt het recht om met OpenAI’s tech te werken. TIME kan bijvoorbeeld OpenAI suggesties geven over hoe het kan zorgen dat journalistieke content beter wordt weergegeven op ChatGPT en in andere producten. Daarin is TIME niet alleen: OpenAI werkt ook al samen met Le Monde, Associated Press en The Wall Street Journal. Deze samenwerkingen worden niet door iedereen als zo positief gezien. 

Er is vrees voor te weinig transparantie, maar ook over te weinig diversiteit in media. Tegelijkertijd zet Google alinea’s van journalistiek werk op zijn platform zonder hier verder een goede link of betaling tegenover te stellen, dus wat dat betreft is OpenAI al transparanter. Wel bepaalt het zelf welke media het ‘hoge kwaliteit’ noemt en dat is een probleem. Het zou niet aan een kleine, niet volledig transparant techbedrijf moeten zijn om te bepalen welke media wereldwijd betrouwbaar zijn, of hoge kwaliteit content maken. 

Samenwerkingen met uitgeverijen

In Nederland zijn nog geen samenwerkingen bekend met OpenAI. Sterker nog: Mediahuis en DPG Media hebben zelfs maatregelen genomen tegen OpenAI. De uitgever van onder andere De Telegraaf en NRC hebben in de code van hun sites tekst gezet dat bots van OpenAI de artikelen niet meer mogen bekijken en gebruiken. Dit hebben CNN en Reuters ook gedaan. Volgens De Groene Amsterdammer blijken de artikelen van Nederlandse media op grote schaal te worden gebruikt om taalmodellen te trainen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ChatGPT zonder die nieuwsartikelen niet goed kon werken als het nu doet, waardoor veel uitgevers toch graag zien dat er iets tegenover staat. OpenAI-bots lezen in ieder geval maar door: misschien dit artikel ook wel.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.