©Unsplash

5G-frequenties gewonnen door KPN, Odido en VodafoneZiggo

Eenmaal, andermaal, en het 5G-netwerk gaat naar...

1 juli 2024 om 19:55
Update: 1 juli 2024 om 23:16

Na lang wachten zijn de frequenties voor het 5G-netwerk in Nederland eindelijk geveild, en wel aan dezelfde drie providers die ook al 4G wonnen. Je mag binnenkort dus een 5 in plaats van een 4 in de linkerbovenhoek van je smartphone verwachten.

De drie bedrijven die vanaf vandaag hun netwerk mogen uitbreiden met 5G zijn KPN, Odido en VodafoneZiggo. Dat heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) zojuist bekendgemaakt in een Kamerbrief. De veiling voor de 5G-vergunning startte op 25 juni en is nu afgerond. De looptijd van de vergunningen bedraagt ruim zestien jaar, oftewel tot en met 31 december 2040. De veiling heeft in totaal zo'n 174,4 miljoen euro opgebracht. Overigens is er nog niet geveilde frequentie over voor private, lokale 5G-netwerken.

Belang van digitalisering

De komst van 5G komt eerst en vooral ten goede aan onze internetsnelheid. Het landelijk gemiddelde komt hierdoor op zo'n 100 Mbps te liggen, waarbij de maximumsnelheid in sommige gevallen verviervoudigd kan worden als je het "geluk" hebt dicht bij een netwerkantenne te wonen. Het nieuwe 5G-netwerk zal dus in eerste instantie door de grote providers in gebruik worden genomen, maar de overige beschikbaarheid zal worden verkocht aan andere bedrijven voor specifieke doeleinden.

Denk bijvoorbeeld aan virtual reality, zelfrijdende auto's en andere mobiele apparatuur die doorgaans geen toegang hebben tot bedraad internet. Dit opent deuren op het gebied van innovatie, want toepassingen die tot voor kort misschien net niet mogelijk waren vanwege de beperkingen van 4G, liggen nu ineens binnen bereik. Want laten we niet vergeten dat hoe sneller en stabieler het internet is, hoe sneller we met elkaar nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen. Met de opkomst van AI zou dit wel eens een gouden combinatie kunnen zijn, maar dat moet de praktijk uitwijzen.

Lang gewacht

Volgens minister Micky Adriaansens hebben bedrijven en consumenten lang gewacht op dit moment: "Terwijl ondertussen de datavraag sterk groeit en landen om ons heen al stappen hebben gezet. Om al die digitale bedrijfsprocessen, diensten en producten aan te kunnen, is het afronden van de veiling door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een mijlpaal." Er werd echter niet aangegeven waarom men zo lang heeft moeten wachten op de uiteindelijke uitrol van 5G. We mogen in ieder geval verwachten dat de betreffende providers hun netwerk deze maand nog uitbreiden.

Gezondheidaspecten

Verder wordt benadrukt dat de Rijksoverheid "voldoende en nadrukkelijk een vinger aan de pols houdt" met betrekking tot de gezondheidsaspecten van mobiele communicatietechnologieën, waaronder 5G. Eerdere vorderingen van organisaties die bezorgd waren over de stralingsniveaus zijn vier jaar geleden afgewezen in een kort geding van de Haagse voorzieningenrechter. De rechtbank concludeerde toen al dat "de gehanteerde strenge blootstellingslimieten en het toezicht daarop in orde zijn en dat de Staat het zogenoemde voorzorgsbeginsel naleeft". Bovendien zouden de limieten een zeer ruime veiligheidsmarge hanteren, en ligt de werkelijke blootstelling een stuk lager.

Lees meer nieuws over 5G en mis niets met onze nieuwsbrief.