Japanse overheid is eindelijk gestopt met de diskette: wet van de remmende voorsprong

©Unsplash

Japanse overheid gestopt met diskette
4 juli om 10:06

De Japanse overheid was ooit vooruitstrevend door snel te digitaliseren, met diskettes. Maar het werd een moeras van floppy's waar Japan nu pas uit is gekomen.

Japan was ooit het meest vooruitstrevende land ter wereld: van Nintendo en PlayStation tot mobiele telefoons, alle boeiende innovaties kwamen er vandaan. Maar dat heeft ook een keerzijde, want de Japanse overheid zette dus al heel vroeg in op digitalisering. De diskette was daarbij cruciaal en wurmde zich in veel te veel officiële zaken.

Tot voor kort had de Japanse overheid namelijk nog 1034 officiële reguleringen waarbij de floppy-disk cruciaal was. In de regels stond dan bijvoorbeeld dat burgers informatie moesten aanleveren op een diskette, of waren ambtenaren verplicht om de informatie via een oud programma met een floppy te verwerken. En dat terwijl we voor het jaar 2000 al grotendeels afscheid namen van de diskette. Zo kwam Apple in 1998 met de iMac G3, met wel een cd-rom maar zonder floppy-drive.

Zwakte diskettes bleek tijdens corona

De corona-pandemie schudde de Japanse overheid wakker. Het lukte het land destijds niet om zo snel als het wilde een landelijke test- en vaccinatiecampagne op te zetten, schrijft Reuters. Het bleek dat de Japanse overheid nog veel te veel vertrouwde op papieren formulieren en diskettes.

"We hebben de oorlog met floppy disks op 28 juni gewonnen!", verklaarde de Japanse minister voor Digitale Transformatie Taro Kono. De minister is vrij populair, en deed in 2022 een gooi naar het Japanse premierschap. Dat mislukte, maar de strijd tegen de diskette is wel succesvol gebleken. Het betreffende ministerie, het Digital Agency, is pas in 2021 opgericht en probeert de Japanse overheid 'als een startup' te zien en grondig de moderniseren. De volgende stap: faxmachines uit de overheid verbannen.

Wet van de remmende voorsprong

Hier in Nederland zijn we ook goed bekend met de wet van de remmende voorsprong. Zo stapte onze Belastingdienst vrij snel over van papier naar digitaal. Destijds een groot voordeel, maar de tijd heeft ons ingehaald. Hele systemen zijn bovenop een basis gebouwd die inmiddels zou oud is, dat nog maar weinig programmeurs er soepel mee om kunnen gaan.

Door de ingewikkelde ict bij de Belastingdienst horen we vaak dat 'de systemen' wijziging x of y niet aan kunnen: een lager btw-tarief op groente en fruit zou bijvoorbeeld heel lastig door te voeren zijn. In mei meldde de NOS op basis van ingewijden dat de computers van de fiscus grote wijzigingen vanaf 2027 wel aan zullen kunnen.

Meer innovatie en mis niets met onze Bright-app.