Efteling gebruikt spraakherkenning om thema-geluiden toe te voegen aan jouw voorlees-verhaal

©Efteling

Efteling gebruikt spraakherkenning om geluiden toe te voegen aan voorleesverhalen
4 juli 2024 om 16:17

Sprookjes zelf voorlezen blijft toch het allerleukste, maar wat als je dat als een soort radio-dj met allemaal geluidseffecten kan doen? Daar heeft de Efteling nu iets op bedacht.

Je hebt een hoop sprookjes die als luisterboek zijn ingesproken, maar zelf voorlezen aan je kind, kleinkind, neefje, nichtje of oppaskind is toch het leukste. Maar om de beleving toch wat meer aan te kleden, heeft de Efteling spraakherkenning ingezet. En je zou denken: wat heeft moderne technologie nou met de oeroude traditie van het sprookje te maken?

Nou, die spraakherkenning werkt als een soort interactief soundboard. De microfoon van je apparaat – smartphone, tablet, laptop, maakt niet uit – luistert mee. Als je begint te vertellen, gaat ook het bekende sprookjesbos-deuntje spelen, Menuet in G, van de muzikale paddenstoelen. En bij het uitspreken van bepaalde woorden, klinkt een geluidsfragment.

Geklop, geknars en gehuil

Lees je bijvoorbeeld de Wolf en de Zeven Geitjes voor, dan hoor je de wolf huilen als je over hem begint. Bij het kloppen op de deur hoor je natuurlijk geklop. Er klinkt zelfs geknars als je vertelt dat de wolf krijt opeet, om zijn stem zachter te maken.

Je snapt het idee: op bepaalde punten in het verhaal hoor je die effecten, en dat werkt geestig. Je hoeft er verder niet over na te denken of op een knop te drukken, het geluid klinkt automatisch wanneer je het juiste stukje zin uitspreekt. Je kan zeven sprookjes met geluidseffecten voorlezen: zeven is het sprookjesgetal – op 7-7 is de Dag van het Sprookje. Je kan kiezen uit De nieuwe Kleren van de Keizer, De Wolf en de zeven Geitjes, De zes Dienaren, Doornroosje, Hans en Grietje, Roodkapje en Sneeuwwitje.

Meer over attractieparken en mis niets met onze Bright-app.