Klant wint rechtszaak van e-bikefabrikant na mislukte crowdfunding
E-bikefabrikant Delfast heeft een flinke tik op de vingers gekregen van de rechter in de VS. Het bedrijf startte in 2022 een crowdfundingsactie voor een nieuwe e-bike, maar leverde deze niet aan backers die meer dan tweeduizend euro inlegden. Een van hen stapte naar de rechter, met succes.
Het gaat om de Amerikaanse Jonathan Rapoport, die de actie voor de Delfast California e-bike via het crowdfundplatform Indiegogo steunde. Zulke campagnes worden vaak gebruikt door e-bikefabrikanten en meestal worden de fietsen, al dan niet met vertraging, ook echt uitgeleverd aan backers. Bij Delfast, een bedrijf dat bijna tien jaar bestaat, ging het dus helemaal mis. De teller van de actie staat momenteel op 34.050 euro en steunen kan nog steeds. Wil je aanspraak maken op een Delfast California, dan moet je minimaal 2493 euro inleggen.
In gesprek met Electrek vertelt Rapoport over het verloop van de hele zaak. Toen Delfast niet bleek te leveren, nam de man uit New York contact op met de fabrikant. Dat verliep in eerste instantie goed - Delfast stelde voor om het volledige bedrag terug te betalen – maar al snel werd het contact vanuit de fabrikant volledig verbroken. Rapoport liet het er niet bij zitten en sleepte Delfast voor de rechter.
'Donatie is geen aankoop'
Die oordeelde afgelopen maand in het voordeel van Rapoport. De zaak kwam eind mei voor de rechter, waar beide partijen hun kant van het verhaal mochten vertellen. Volgens Rapoport verklaarde Delfast-CEO Daniel Tonkopi onder ede dat hij nooit van plan was om e-bikes te leveren aan backers van de campagne. “Hij verklaarde dat we gewoonweg zijn bedrijf steunden met onze bijdragen en dat deze dus niet golden als aankoopbedrag”, aldus Rapoport.
Maar de rechter ging daar niet in mee. Die keek namelijk naar de gebruiksvoorwaarden van Indiegogo en die zijn duidelijk over de verplichtingen die bedrijven hebben wanneer zij een campagne starten en geld binnenhalen. Wie een actie op touw zet via Indiegogo moet er alles aan doen om beloningen die bij bepaalde donatiebedragen horen ook echt waar te maken. Op basis van Tonkopi’s verklaring oordeelt de rechter dat Delfast daar niet aan heeft voldaan.
Komt het geld ook echt terug?
De rechter beslist dat Delfast 2298 dollar moet terugbetalen aan Rapoport. Een bedrag dat hij tot dusver nog niet heeft teruggezien. “Maar het meest teleurstellende is Daniels laconieke houding tegenover klanten en zijn overtuiging dat hij er ook nog mee weg kan komen”, zegt Rapoport. “Hij communiceert niet en neemt geen verantwoordelijkheid.”
Lees meer over e-bikes of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.