'Telefoons Oppo en OnePlus krijgen enorme batterijduur dankzij deze techniek'
Je kunt nooit genoeg batterijcapaciteit hebben in je smartphone, dat is iets waar iedereen het wel over eens is. Uit gelekte informatie blijkt nu dat Oppo en OnePlus in het geheim werken aan een telefoon die het gemiddelde aardig omhoog zal tillen.
Hoewel de meeste Android-telefoons het doorgaans moeten doen met 'slechts' 5.000 mAh, zou BBK Electronics, het Chinese bedrijf achter Oppo en OnePlus, werken aan een nieuwe batterij die goed is voor maar liefst 7.000 mAh. En dat is nog niet alles: de batterij zou je straks zomaar eens kunnen aantreffen in een instapmodel van een van de twee merken.
Het zou in ieder geval gebruikmaken van een silicium-gebaseerde batterij, die zich onderscheidt door een hogere dichtheid vergeleken met traditionele batterijen. Hoewel de OnePlus Ace 3 Pro al een batterij biedt van 6.100 mAh, zouden beide bedrijven volgens gelekte informatie er nu dus een schepje bovenop doen.
De informatie is overigens afkomstig van de doorgaans betrouwbare Digital Chat Station, en werd vandaag gedeeld op Weibo (in het Chinees, maar hieronder is de vertaling).
Heb je dat zelfs nodig?
Het korte antwoord is: nee, waarschijnlijk niet. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Denk aan intensief gamen of langdurig video's kijken op je smartphone. We hebben de vraag eens voorgelegd aan ChatGPT-4 en die liet ons weten dat zo'n batterij van 7.000 mAh goed zou zijn voor zo'n 10 tot 15 uur om te gamen, 15 tot 20 uur voor films kijken of surfen op WiFi. En als je 'm in je bureaula legt, zou je 'm binnen een week nog moeten kunnen gebruiken. Deze inschattingen zijn natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden, zoals schermhelderheid en de leeftijd van de telefoon zelf. Maar het blijven indrukwekkende specificaties.
Niet helemaal nieuw
Hoewel het zeker een primeur is in de markt van de 'betaalbare smartphone', is de technologie niet helemaal nieuw. Zo zijn er al telefoons op de markt geweest met 10.000 mAh of zelfs 20.000 mAh. Met die specs kreeg je echter wel een 'koelkast' qua formaat, want zo'n batterij neemt ook meer ruimte in beslag. Ook ging het vaak om nogal vage smartphones in de marge, met verder weinig indrukwekkende chips, schermen en camera's. En zo'n capacitiet was in de praktijk dan ook vaak overkill, en dus schikken veel merken zich voor een ruim voldoende: 5.000 mAh. De verwachting is echter dat dat gemiddelde de komende jaren zal toenemen, aangezien de concurrentie de lat hiermee dus steeds hoger legt.
Meer nieuws over smartphones, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.