'Katten zijn slimmer dan alle huidige AI - maar dat kan gaan veranderen'

©Unsplash

Google DeepMind CEO kondigt Project Astra aan
9 juli om 21:35

Voor wie ongerust is dat AI de wereld zal overnemen: u kunt opgelucht ademhalen. Demis Hassabis, CEO van Google DeepMind, zegt in een interview dat huidige AI-modellen nog niet eens de algemene intelligentie van een kat bereiken.

In het verleden werd kunstmatige intelligentie vaak gemeten aan de hand van de Turing-test, waarbij een AI 'geslaagd' zou zijn als het een mens kon overtuigen dat het ook een mens was. Die test is inmiddels achterhaald, maar in plaats daarvan leggen we de lat nu steeds hoger, of soms juist heel dichtbij, tot het niveau van een doorsnee huiskat. Demis Hassabis vergeleek AI met een kat tijdens een gesprek met Tony Blair, oud-premier van Engeland. Zo zei hij dat we "nog altijd niet op het niveau van een kat zijn" als het aankomt op AI. Sommigen geloven echter dat mensen binnen vijf jaar al ingehaald zullen zijn door computers.

Algemene kunstmatige intelligentie

Hassabis benadrukt dat zijn rol zich afspeelt op het gebied van algemene kunstmatige intelligentie (AGI), in plaats van AI. Wat is ook alweer het verschil? De naam zegt het al een beetje, maar volgens de definitie van OpenAI zou AGI in staat moeten zijn om de meeste economisch waardevolle taken van mensen over te nemen. Hassabis geeft toe dat we "momenteel nog ver weg zijn van menselijke intelligentie op alle gebieden", maar dat "AI op sommige gebieden, zoals games, beter is dan de beste mens ter wereld". Hassabis gelooft daarentegen wel dat AI, of beter gezegd AGI, in het rijtje zal komen te staan van de Industriële Revolutie en de ontdekking van vuur en elektriciteit.

Project Astra

Tijdens hetzelfde gesprek maakte Hassabis van de gelegenheid gebruik om DeepMind's laatste project te pitchen, genaamd Project Astra, dat volgens hem de beperkingen van een chatbot zou moeten overstijgen. Het zou bovendien in staat moeten zijn om de omgeving van de gebruiker te begrijpen, samen met persoonlijke voorkeuren, geschiedenis, enzovoorts. Astra zou dus een universele 'agent' moeten worden die ons zou ondersteunen in het dagelijks leven. Om dat te bereiken, zouden de AI-modellen nog moeten verbeteren op het gebied van plannen, geheugen, gebruik van gereedschap en slimme vraagstelling. Tot die tijd zal je chatbot vooral goed zijn in tekstuele taken en hoeft je kat nog niet bang te zijn verslagen te worden bij een IQ-test.

Lees meer over AI, of blijf op de hoogte via de Bright-app.