Boeing Starliner zit nog steeds vast aan het ruimtestation ISS en kan niet weg
De Boeing Starliner vertrok op 5 juni vanaf het lanceringsplatform. Na jaren van problemen en vertragingen vertrok de eerste bemande vlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Een reis die probleemloos verliep totdat de Starliner aankwam bij het ruimtestation.
Oorspronkelijk zou de missie van de twee astronauten een week duren. De kalender staat op 11 juni en de Boeing Starliner hangt nog steeds aan de ISS en er is nog geen zicht op wanneer het ruimtevaartuig terug zal komen naar aarde.
Lek
Tijdens het koppelen aan de ISS werden lekkages ontdekt, het gas Helium ontsnapte op vijf verschillende plekken. Daarnaast zijn er problemen met de thrusters, deze sturen de Starliner in de juiste positie wanneer het terugkeert door de dampkring. Een vrij essentieel onderdeel.
Er is (was?) geen sprake van paniek, er is meer dan genoeg helium aan boord om terug te keren naar de aarde. Toch werd het verblijf van de astronauten verlengd omdat men achter de oorzaken wil komen van deze lekkages. NASA benadrukt dat in geval van nood direct kan vertrekken, maar zolang dat niet het geval is blijft het vastzitten aan de ISS.
Op 2 juli begon er een simulatie van de vlucht van de Starliner. Hiermee willen engineers er achter komen waar de problemen vandaan komen. Met deze inzichten kan men verdere problemen voorkomen. Het ziet er naar uit dat het verblijf van de Starliner en zijn bemanning in de ruimte zeker nog tot eind juli zal gaan duren.
De bemanning van de Starliner aan boord van het ISS
De Boeing Starliner moet de concurrent zijn van SpaceX. NASA wilde niet al zijn eitjes in een mandje leggen en besloot jaren geleden twee bedrijven te gaan gebruiken voor de lanceringen. Sinds 2020 heeft SpaceX al 11 vluchten naar de ISS volbracht. De Boeing Starliner heeft nog niet eens zijn eerste bemande vlucht afgemaakt en hangt hulpeloos (ok, iets te dramatisch) in de ruimte.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.