©Neuralink

Elon Musk geeft binnenkort een tweede persoon zijn Neuralink hersenimplantaat

Elon Musk geeft binnenkort een tweede persoon zijn Neuralink hersenimplantaat

11 juli om 14:02

Elon Musks Neuralink hersenimplantaat zorgde begin dit jaar voor wonderbaarlijke beelden, toen de eerste testpersoon een cursor op een scherm kon laten bewegen met zijn gedachten. Ondanks complicaties na die operatie, gaat Musk binnenkort een tweede persoon de hersenchip geven. En voor het einde van het jaar volgen er nog meer mensen.

De Neuralink is een kleine chip die via een operatie succesvol in het brein werd geplaatst van Noland Arbaugh. De 29-jarige is tot aan z’n nek verlamd, maar kon door de chip een cursor op het scherm laten bewegen. Via video’s konden wij zien hoe hij een potje schaak speelde en zelfs een potje Mario Kart.

Eigenaar van Neuralink, Elon Musk, maakte vannacht via een livestream op X bekend dat de volgende vrijwilliger goedkeuring heeft gekregen voor de operatie. Wie het precies is en wanneer hij of zij geopereerd wordt, is niet bekendgemaakt. Wel lijkt het binnenkort te gaan gebeuren. Elon maakte verder bekend dat hij dit jaar nog meerdere mensen wil laten opereren voor de Neuralink-chip. Het gaat om “een hoog getal dat onder de tien zit”.

Uiteraard gaat hij er dan vanuit dat de operaties allemaal goed verlopen. Neuralink bevindt zich in de experimentele fase en de mensen die meedoen, gaven zich vrijwillig op. In het geval van Arbaugh verliep het niet perfect.

Complicaties na Neuralink-operatie

Neuralink gebruikt speciale draden vol elektroden, die verweven worden door het brein van de drager, met name het deel dat bewegingen van de ledematen doorgeeft. Een aantal van deze draden trok zich in de loop van weken terug uit Nolands brein. Daardoor verloor hij veel accuraatheid met muisbewegingen.

Elon Musk gaf dit ook toe, met de kanttekening dat Neuralink geen gezondheidsrisico’s zag. Bovendien konden ze de elektroden bijstellen, zodat Noland weer vlottere muisbewegingen kon uitvoeren.

De technologie moet volgens de eigenaar nog veel meer mogelijkheden bieden in de toekomst. Een broertje van Neuralink, genaamd ‘Blindsight’, moet blinde mensen bijvoorbeeld een vorm van zicht geven. De eerste versie van dat implantaat is nog niet geschikt om te testen op mensen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.