Apple waarschuwt iPhone-eigenaren in 98 landen voor grootschalige spyware-aanvallen

©Unsplash

Apple waarschuwt iPhone-eigenaren in 98 landen voor grootschalige spyware-aanvalle

Apple heeft bepaalde iPhone-eigenaren in 98 verschillende landen een waarschuwing gestuurd. Ze hebben aanwijzingen dat deze mensen mogelijk slachtoffer worden of zijn van een spyware-aanval. Het is de tweede keer dit jaar dat het bedrijf op zo’n grote schaal waarschuwingen verstuurt.

Volgens TechCrunch luidt de waarschuwing als volgt: “Apple heeft gedetecteerd dat je het doelwit bent van een spyware-aanval van een commerciële partij die probeert de iPhone gekoppeld aan je Apple ID ... op afstand te compromitteren.” Het gaat niet om alle iPhone-eigenaren per land. “Deze aanval richt zich specifiek op jou vanwege wie je bent of het werk dat je doet”

In april stuurde Apple al een identieke waarschuwing, toen nog naar 92 landen. Welke landen precies wordt niet vrijgegeven, maar TechCrunch noemt wel India. Verder geeft het techbedrijf zo min mogelijk prijs, omdat ze hun eigen onderzoekmethodes geheim willen houden. Ook vrezen ze dat de spywaregebruikers anders hun werkwijze gaan aanpassen. Niettemin zegt Apple tegen de ontvangers dat ze de waarschuwing serieus moeten noemen.

Niet de eerste Spyware-waarschuwing

Vermoedelijk gaat het om een nieuwe Spyware-aanval met Pegasus, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group. De spyware werd in het verleden gebruikt op iPhones van journalisten en activisten. Apple nam al in 2021 juridische stappen tegen NSO Group, vanwege de spyware. In een gelekt document uit 2022 werd meer informatie over Pegasus onthuld. Het is echter niet bevestigd dat de waarschuwing deze keer voor Pegasus was.

Apple neemt de veiligheid van zijn producten zeer serieus en is sinds 2021 begonnen met het sturen van gerichte waarschuwingen naar iPhone-gebruikers die mogelijk slachtoffer zijn van spyware.

Lees meer over Apple en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.