Politie en veiligheidsregio’s oefenen grote cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten

©Unsplash

Politie en veiligheidsregio’s oefenen grote cyberaanval op Noord-Hollandse gemeent
12 juli om 10:36
Laatste update: 12 juli om 10:39

Een grote oefening rondom cyberaanvallen is afgelopen woensdag uitgevoerd door het OM, de politie, en 32 gemeenten en veiligheidsregio’s in Noord-Holland. Het doel was om de verschillende afdelingen en gemeenten klaar te stomen voor eventuele cyberaanvallen, bijvoorbeeld met ransomware. Dat is nodig nu het risico op dergelijke aanvallen is gestegen.

Corien Fahner, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland, schrijft op de OM-site dat de oefening nodig is nu Nederland in rap tempo digitaliseert. “Door gezamenlijk met elkaar te oefenen creëren we bij alle betrokken partijen bewustwording over verschillende vormen van cybercrime. Daarnaast kunnen we door zo’n oefening elkaar sneller vinden en weten we beter van elkaar wie welke rol heeft tijdens een cyberaanval.”

Niet alle Noord-Hollandse gemeenten deden mee met de cyberaanvaloefening. De groep deelnemers verzamelt zich onder de naam NH Veilig, en naast cybersecurity werken ze ook samen aan andere takken van veiligheid voor de regio Noord-Holland.

Slachtoffer van DDoS-aanval

Tweakers meldt dat Noord-Holland een van de provincies was die eerder dit jaar slachtoffer werd van een DDoS-aanval. Onder andere de website van de provincie Noord-Holland was in maart tijdelijk onbereikbaar door de aanval. Ook de websites van de Eerste Kamer en de Kamer van Koophandel lagen uit de lucht.

In de meeste gevallen gaat het om pro-Russische hackers die landen bestoken die veel steun aan Oekraïne geven. Nederland behoort tot de relatieve koplopers qua steun en ziet daardoor ook meer cyberaanvallen de afgelopen jaren. De Nederlandse politie gebruikt meerdere tactieken om de hackers tegen te houden, waaronder advertenties op Google.

Lees meer over veiligheid en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.