'Zwaarste' cyberaanval sinds start oorlog in Oekraïne legt grote provider plat
Ukrtelecom, een van de grootste internetproviders van Oekraïne, is gisteren getroffen door een zeer grote cyberaanval. Die wordt omschreven als de zwaarste cyberaanval sinds het begin van de Russische invasie eind februari.
Getroffen klanten begonnen gisteren massaal reacties over de grote internetstoring te plaatsen op de Facebook-pagina van Ukrtelecom. Het bedrijf zei toen dat de diensten platlagen omdat Rusland 'een krachtige cyberaanval' had uitgevoerd. Victor Zhora, adjunct-directeur van de Oekraïense communicatiedienst, zei tegen Forbes dat de overheid de aanval onderzoekt.
Volgens NetBlocks, een organisatie die internetstoringen publiceert, was de dienstverlening van Ukrtelecom na de aanval 'ingestort tot 13 procent van het vooroorlogse niveau'. Volgens Alp Toker, de directeur van NetBlocks, zou dit de zwaarste cyberaanval op Oekraïne tot nu toe zijn geweest.
Yuriy Kurmaz, de ceo van Ukrtelecom, zei dat het bedrijf de aanval heeft kunnen afweren. Daarbij was het genoodzaakt om de internettoegang van de meeste gebruikers tijdelijk te beperken 'om kritieke netwerkinfrastructuur te beschermen en de dienstverlening aan de strijdkrachten niet te onderbreken'. NetBlocks bevestigde dat het netwerk van Ukrtelecom inmiddels weer beschikbaar is.
Toker vertelde aan de BBC dat gebruikers 'in de loop van de dag geleidelijk offline gingen, wat erop wijst dat het probleem niet bij de bekabeling of de verbinding ligt, maar bij de centrale infrastructuur van de operator'. Dat zijn volgens Toker tekenen dat het om een grootschalige cyberaanval ging.
Dat betekent ook dat de hack gevolgen had voor mensen in het hele land, niet alleen in conflictzones. Volgens Toker zou de connectiviteit van andere providers niet offline zijn gehaald.
Oekraïense internet onder vuur
Het is niet de eerste aanval op het Oekraïense internet sinds de oorlog op 24 februari begon. Diezelfde ochtend vond een grootschalige cyberaanval plaats, die het satellietinternet-netwerk van het Amerikaanse bedrijf Viasat in Oekraïne platlegde. De aanval had ook gevolgen voor landen in de rest van Europa. Zo zouden bijvoorbeeld 2000 windturbines in Duitsland een maand lang offline zijn gehaald.
Ook de Oekraïense overheid en andere essentiële diensten zouden continu onder vuur liggen. Zo zouden al tientallen overheidsinstanties, banken en IT-organisaties het doelwit zijn geworden van hackers sinds de oorlog begon. Ook organisaties die vluchtelingen helpen, worden aangevallen.