Cyberoorlog in Oekraïne

Onderzoek: satellietinternet in Oekraïne offline gehaald door Rusland

25 maart 2022 om 17:19
Update: 25 maart 2022 om 17:19

Rusland was verantwoordelijk voor de cyberaanval die op 24 februari het satellietinternet van Viasat offline haalde in Oekraïne en andere Oost-Europese landen. Dat gebeurde precies toen Rusland het land binnenviel, waardoor het Oekraïense leger minder goed kon communiceren.

Onderzoekers van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn tot die conclusie gekomen na een onderzoek van enkele weken. Dat is door ingewijden bevestigd aan de Washington Post. 

Op 24 februari zou het KA-SAT breedbandnetwerk van het Amerikaanse bedrijf ViaSat in Oekraïne en omringende landen in Europa deels zijn neergehaald. Dat gebeurde juist toen Rusland de aanval op het buurland begon. Aanvankelijk was niet bekend of het Kremlin achter de aanval zat, hoewel inlichtingendiensten dat wel vermoedden.

Volgens Wired was de impact van de hack groot. Zo zou het Oekraïense leger de dienst hebben gebruikt, waardoor de communicatie tijdens de eerste dagen van de invasie serieus werd verstoord. Ook zouden burgers in en buiten Oekraïne getroffen zijn. Verder zouden ook bedrijven in West-Europa zijn geraakt. Zo zouden zo’n 2000 windturbines in Duitsland na een maand nog altijd offline zijn.

Aannemer voor Amerikaanse defensie

Toen het conflict begon, vreesden inlichtingendiensten al dat Rusland wijdverspreide cyberaanvallen zou kunnen uitvoeren. Aanvankelijk werd gedacht die niet hebben plaatsgevonden, maar nu begint het er op te lijken dat Rusland toch in het geheim een aantal hacks heeft uitgevoerd.

De Viasat-hack heeft de aandacht getrokken van een aantal inlichtingendiensten, waaronder de Amerikaanse en de Franse. Dat komt doordat ViaSat een grote speler is die in veel landen belangrijke diensten aanbiedt. Het bedrijf zou onder andere diensten verlenen aan de Amerikaanse defensie en diens bondgenoten.

In de nasleep van de hack hebben de CISA en de FBI gewaarschuwd dat Rusland mogelijk meer aanvallen wil uitvoeren. Ze zeiden op de hoogte te zijn van mogelijke bedreigingen tegen Amerikaanse en internationale netwerken.

Rusland ontkent nog steeds 

Het Kremlin ontkent al sinds vorig jaar dat het betrokken zou zijn met cyberaanvallen. Toch is er steeds meer bewijs dat er al jaren aanvallen vanuit Rusland en bondgenoot Wit-Rusland worden uitgevoerd op Oekraïne. 

De cyberoorlog wordt zelfs al sinds oktober gevoerd. Toen stuurde de Amerikaanse overheid in het geheim IT-experts en militairen naar Oekraïne om de cyberinfrastructuur te verdedigen tegen aanvallen. 

Bekijk ook: